Despre tunelul Izvor din Munţii Bucegi circulă foarte multe legende. Se spune că in strafunduri ar fi “ingropate” o locomotiva, un vagon si chiar osemintele a circa 100 de oameni, scrie efemeride.ro.
Totul a inceput in 1914. Pentru descongestionarea circulatiei feroviare pe Valea Prahovei, Administratia CFR a aprobat construirea magistralei Targoviste – Pietrosita – Sinaia. Partea cea mai grea a acestui proiect – tunelul Izvor – a fost incredintata firmei inginerului austriac Iulius Berger. Tunelul, care urma sa lege statiile Sinaia si Pietrosita, fusese proiectat sa aiba aproximativ sase kilometri, devenind cel mai lung din tara, la acea ora.
Sub presiunea evenimentelor, fortati de iminenta izbucnirii razboiului, constructorii au demarat lucrarile din doua parti: dinspre Sinaia si dinspre Moroieni. Locul de strapungere dinspre Sinaia a masivului muntos a fost ales chiar inainte de intrarea in oras, pe Platoul Izvor, in apropierea cimitirului orasului.
Legatura cu gara Sinaia, situata mai sus de gura tunelului, la o distanta de aproape un kilometru, urma sa fie facuta printr-un tronson de cale ferata construit la suprafata. Administratia CFR a amenajat mai intai campusul muncitorilor si spatiile de depozitare a materialelor, construind din piatra de munte mai multe cantoane si depozite, constructii care mai sunt functionale si in ziua de azi. Pentru executarea lucrarilor au fost angajati un numar mare de muncitori, romani si italieni. Se lucra intens, in trei schimburi; se inainta prin munte cu relativa usurinta intrucat in cea mai mare parte se sapa in roca moale – sisturi bituminoase -, si nu in granit sau bazalt. S-a reusit saparea a 400 m de tunel, realizandu-se galerii de baza si de crestet pe 800 m. Izbucnirea primei conflagratii mondiale a atras dupa sine sistarea lucrarilor. Reluate in 1938, tot sub coordonarea CFR, acestea au fost preluate, in 1941, de trupele naziste de ocupatie, in acea perioada inregistrandu-se, de altfel, si cel mai rapid ritm de constructie. Desi capatul dinspre Sinaia al tunelului fusese aproape finalizat, dupa retragerea nemtilor lucrarile au fost abandonate definitiv.
Potrivit marturiilor mai multor oameni, aceasta galerie subterana ar fi fost blocata in anul 1985, de doua plutoane ale Securitatii. Dincolo de zidul de beton armat, portiunea de tunel de la Platoul Izvor se intinde pe o distanta ce nu poate fi estimata, nemaiexistand nici un document de santier care sa ofere date despre stadiul lucrarii de aici.
Un localnic al carui tata a lucrat la galerie sustine ca tunelul a fost strapuns pana la capat, urmand doar sa fie largit si inaltat. Altii povestesc ca dupa ce lucrarile au fost preluate de trupele germane acolo ar fi avut loc un adevarat masacru: inainte de retragere, SS-istii ar fi omorat tot personalul roman care a participat la construirea tunelului, osemintele fiind si astazi “zidite” in tunel.
Citeşte mai mult pe efemeride.ro.