Textele au fost aprobate cu o largă majoritate într-un Parlament dominat de partidul Fidesz al lui Viktor Orban și urmează să intre în vigoare la începutul lunii februarie.
Destinat să „protejeze suveranitatea” țării central-europene, acest pachet legislativ este considerat de către detractorii premierului naționalist drept o nouă ofensivă pentru a reduce la tăcere mecanismele de control și echilibru.
O autoritate specializată, înscrisă în Constituție, va fi înființată. Aceasta va avea misiunea de a „identifica și investiga organizațiile care primesc bani din străinătate” cu scopul de a „influența opțiunea alegătorilor”.
În noiembrie, Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al Fidesz, a explicat că „această legislație închide ușa oricărei forme de fraudă electorală și prevede pedepse de până la trei ani de închisoare pentru oricine folosește fonduri străine într-o campanie”.
Guvernul, care acuză în mod regulat Bruxelles-ul și „diverse organizații” că „distribuie miliarde de euro” opoziției, își întărește astfel arsenalul înaintea alegerilor municipale și europene prevăzute pentru iunie 2024.
Crearea unei astfel de autorități a fost larg criticată în ultimele săptămâni.
La sfârșitul lunii noiembrie, Consiliul Europei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un „risc” pentru drepturile omului, cerând Ungariei să dea înapoi.
Plasat „sub autoritatea unui președinte numit de președintele Republicii la propunerea primului ministru”, un „Birou pentru apărarea suveranității” ar avea „o autoritate nelimitată de a solicita date sensibile și informații private de la oricine, fără control sau recurs legal”, a avertizat comisarul pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic.
Mai multe ONG-uri pentru drepturile omului, printre care Amnesty International, au emis o declarație în care au denunțat dorința guvernului de a „reduce la tăcere vocile critice”.
„Jurnaliștii, întreprinderile, sindicatele, bisericile și municipalitățile ar putea fi, de asemenea, vizate”, au avertizat acestea.
Statele Unite, prin ambasadorul lor în Ungaria, David Pressman, și-au exprimat de asemenea îngrijorarea.
„Autoritatea propusă are un mandat care îți taie respirația prin domeniul său de aplicare”, a declarat el la începutul lunii decembrie, criticând un text „care ar face ca legea Rusiei privind agenții străini să pălească prin comparație”.