Riscul de expunere la COVID-19 în timpul zborurilor, după ce toți pasagerii au fost testați negativ cu maximum 72 de ore înainte de zbor – este mai mic de 0,1%. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani.
Este vorba de informații unice despre riscul expunerii la coronavirus la bordul aeronavelor, susțin autorii studiului american. Rezultatele arată că se pot impune protocoale de testare anti-COVID-19 pot impune ratele de infecție la bord și arată fezabilitatea punerii în aplicare a unui protocol de testare cu impact semnificativ.
Studiul publicat în Mayo Clinic Proceedings de cercetătorii americani la începutul lunii septembrie a arătat că un singur test molecular, făcut în decurs de 72 de ore de la plecare, ar putea reduce rata persoanelor infectate la bordul unei aeronave comerciale la un nivel semnificativ sub ratele active de infecție în diferitele comunități.
Autorii arată că atunci când rata medie de infecție comunitară era de 1,1%, adică aproximativ 1 infectat din 100 de persoane, ratele de infecție pe zborurile testate anti-COVID-19 erau de 0,05%, adică 5 infectați din 10.000 de pasageri. Testarea s-a făcut cu teste rapide de antigen și confirmate cu teste moleculare rapide efectuate înainte și după un zbor internațional din Statele Unite în Italia.
Studiul a început în decembrie 2020 și a fost încheiat în mai 2021, prin testarea transatlantică anti-COVID-19, ce a permis călătorii fără carantină în Italia, din SUA, și a permis echipelor științifice să revizuiască și să modeleze strategii de testare. Au fost supuși testelor 9.853 de potențiali pasageri, 5.357 pe aeroportul internațional din Atlanta, Georgia, și 4.496 pe JFK, din regiunea New York, spre aeroportul internațional Roma Fiumicino din Italia. Dintre cei aproape 10.000 de pasageri potențiali, doar 4 (0,04%) au avut rezultate pozitive atât prin testul rapid antigenic, cât și prin testele moleculare de confirmare a COVID-19.
Totuși, cercetătorii sugerează că ar trebui luată în considerare carantina, chiar și cu această testare, pentru a evita importul infecțiilor COVID-19.
Autorii studiului au anunțat că datele nu sunt finale, ele se vor îmbunătăți în continuare, pe măsură ce ratele de vaccinare cresc și cazurile de COVID-19 vor scădea la nivel mondial.