Regiunea Bavaria din sudul Germaniei, care a înregistrat până acum numărul cel mai mare de decese cauzate de coronavirus din ţară, a anunţat duminică impunerea unei carantine mai dure de miercuri 9 decembrie până pe 5 ianuarie, informează DPA şi Reuters.
Până miercuri, Bavaria continua să rămână pe primul loc la decesele raportate în Germania, fiind urmată la o mică diferență de Renania de Nord. La numărul infectărilor este pe al doilea loc, la o mică diferență de Renania de Nord, undeeste cea mai mare rata de infectare din Germania în ultimele săptămâni.
În Bavaria, numărul infectărilor a ajuns la 235.168, dintre care 3.004 numai în ultimele 24 de ore, și pe primul loc la decese. Până marți, au fost raportate 4.431 de decese, dintre care 104 în ultimele 24 de ore, potrivit datelor centralizate de Corona.help.
Locuitorii din Bavaria îşi vor putea părăsi casele doar cu un motiv întemeiat, a declarat premierul acestui land, Markus Soeder, într-o conferinţă de presă, adăugând că regulile vor fi relaxate pentru Crăciun, dar nu şi pentru celebrările de Anul Nou.
Potrivit DPA, Bavaria se numără printre statele germane cu cel mai mare număr de infecţii noi, 175 la 100 000 de locuitori pe parcursul a şapte zile. Landul estic Saxonia se află în fruntea listei cu 301, urmat de Berlin cu 182.
„Situaţia din spitale nu este doar tensionată, ci extrem de periculoasă”, a afirmat într-o conferinţă de presă prim-ministrul conservator al Saxoniei, Michael Kretschmer.
Saxonia, land din fosta Germanie de Est, unde votul de extremă-dreapta este ridicat şi tezele conspiraţioniste legate de pandemie găsesc un ecou evident, are rata de infectare cea mai mare din Germania, ajungând marţi - potrivit Institutului Robert Koch - la 319,4 de cazuri la 100.000 de locuitori pe o perioadă de 7 zile, faţă de media federală de 114,2, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.
În mai multe oraşe, printre care Bautzen, rata de infectare a depăşit 500 de cazuri la 100.000 de locuitori.
În consecinţă, autorităţile au decis restricţii severe, care vor intra în vigoare luni şi vor continua până cel puţin la 10 ianuarie.
Şcolile şi creşele se vor închide cu o săptămână înainte de debutul oficial al vacanţei de Crăciun, la fel şi magazinele, cu excepţia celor care vând produse de primă necesitate.
Vânzarea de alcool va fi interzisă în locurile publice, iar vizitele la casele de bătrâni foarte strict reglementate, cu portul măştii şi teste negative obligatorii.
În condiţiile înrăutăţirii celui de-al doilea val al epidemiei, cancelarul Angela Merkel şi liderii regionali ar putea decide în zilele următoare noi restricţii la nivel naţional.