Germania a anunțat "cele mai profunde reforme militare" de după Războiul Rece, care includ un posibil serviciu național obligatoriu, pentru a pregăti forțele armate ale țării, Bundeswehr, pentru a apăra teritoriul NATO, relatează Financial Times.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit joi, 4 aprilie, că un al patrulea tip de forțe armate, ca parte a reformei structurale, se va înființa, responsabil pentru activitățile din spațiul cibernetic și informațional, cu un nou comandament de operațiuni.
El a afirmat că reforma este menită să se asigure că Germania și forțele sale armate sunt pregătite pentru situații de urgență, cum ar fi războiul.
"Este o reformă de referință ... Scopul nostru este să restructurăm Bundeswehr în așa fel încât să fie cel mai bine poziționată în caz de apărare, în caz de război ... Nimănui nu ar trebui să-i vină ideea de a ataca teritoriul NATO - asta este ceea ce [vrem] să transmitem", a declarat Pistorius.
Pistorius semnase un ordin în aprilie anul trecut pentru a reorganiza Bundeswehr "de sus în jos" și pentru a reface armata "pentru o nouă și veche provocare" și pentru a-i permite să ia "decizii rapide".
Potrivit raportului, schimbările reflectă ceea ce cancelarul german Olaf Scholz a declarat că a fost un punct de cotitură în materie de securitate după războiul din Ucraina, adăugând că oficialilor din armată li s-au alocat șase luni pentru a pune în aplicare schimbările, una dintre cererile prioritare fiind ca Bundeswehr să fie pregătită pentru serviciul național obligatoriu, dacă va fi reintrodus.
Un model de serviciu național pentru tinerii adulți de va fi furnizat în următoarele săptămâni de către Ministerul german al Apărării, a adăugat acesta.
Tot joi, în cadrul unei conferințe de presă, Pistorius a declarat că Bundeswehr are nevoie de 6,5 miliarde de euro (7,1 miliarde de dolari) în plus față de bugetul alocat pentru 2025.
"Nu este un secret, această cifră a fost avansată: avem nevoie de aproximativ 6,5 miliarde de euro în plus anul viitor", a declarat Pistorius.
În iunie 2022, parlamentul german a susținut propunerea lui Scholz de a crea un fond dedicat de 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr, menit să poziționeze armata germană ca cea mai mare armată regulată din Europa în urma unui efort de modernizare.
Marți, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a propus crearea unui fond de ajutor pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de dolari, cu contribuții din partea aliaților în următorii cinci ani.
Această decizie a fost luată la doar două zile după ce Germania a dezvăluit alocarea a 576 de milioane de euro pentru ca Ucraina să-și refacă rezervele de obuze de artilerie, pe fondul unei penurii severe care afectează performanțele sale pe linia frontului.
Luna trecută, Pistorius a dezvăluit un pachet independent de 478 de milioane de euro pentru Ucraina.