„Primii vaccinați vor fi medicii din spitalele, secțiile de boli infectioase, fiind primii care au intrat in lupta cu virusul și ultimii care vor ieși”, a anunțat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății a mai spus că în perioada dintre Crăciun și Revelion va veni o prima tranșă „simbolică” de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, care înseamnă vaccinare și rapel pentru 5.000 de persoane. „Le vom dirija către secțiile de boli infecțioase”, a explicat ministrul.
„Va urma o nouă tranșă de 600.000 de doze, pentru 300.000 de vaccinări și rapel, apoi, la fel, în a doua lună, urmând ca populația generală să intre la vaccinare din martie-aprilie, nu grupele de risc, până la luna iunie.
Din primăvară până la începutul verii sper să ajungem la o mare parte din populație. (...)
Rapelul se va face la 21 sau 28 de zile, in functie de recomandările producatorului vaccinului respectiv, a declarat Nelu Tătaru, miercuri, la o televiziune de știri.
Vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară și gratuită.
„Vaccinul se va face gratuit, nu este obligatoriu, iar oamenii se vor putea înscrie pe o platformă online, dacă vor dori imunizarea”, a mai precizat Nelu Tătaru.
El a precizat că după vaccinare nu va fi oprită infectarea cu SARS-CoV-2, însă se va reduce numărul de bolnavi şi cel al deceselor.
„Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere ca a celui care nu este vaccinat”, a mai spus ministrul.
Unde vor fi vaccinați românii. Ministrul Nelu Tătaru a anunțat că vaccinul „nu se va face la cabinetul medicilor de familie, ci în centrele de vaccinare”, medicii de familie urmând să fie „implicaţi în imunizarea populaţiei generale”.
În ce caz vor putea fi sau nu vaccinați românii. Cei care „trec prin boală” (în momentul vaccinării - n.red.) nu se pot vaccina, însă imunizarea se va putea face şi la cei care au avut COVID-19, a mai spus ministrul Tătaru.
Ministrul Nelu Tătaru a anunțat că, începând din ianuarie 2021, România va primi, eşalonat, lunar, alte vaccinuri, în aşa fel încât până la începutul verii 2021 să fie vaccinate pe rând categoriile prevăzute în planul de vaccinare. În prima fază, vaccinarea se va face în spitale, în Bucureşti fiind prevăzute, deocamdată, 32 de astfel de centre.
Cele trei etape ale campaniei de vaccinare anti-COVID-19 vor fi următoarele, iar ele se vor putea intercala în funcție de cât de multe doze de vaccin vor fi disponibile la momentul respectiv:
- vaccinarea personalului din sistemul medical public și privat și personalului care deservește activități critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educație, alimentație sau energie).
- vaccinarea populației aflate la risc în fața Covid-19 – vârstnici și persoane cu boli cronice, care s-au constatat că sunt comorbidități la cazurile de Covid-19.
- vaccinarea populației generale.
STRATEGIA NAȚIONALĂ DE VACCINARE
Potrivit Strategiei Naționale de Vaccinare, care este în vigoare din 4 decembrie 2020, categoriile vaccinate în cele trei etape sunt:
ETAPA 1 - cadrele medicale și personalul implicat în prima linie
În prima etapă de vaccinare se vor imuniza următoarele persoane:
- lucrători din domeniul sănătăţii şi social;
- sistem public şi privat: personalul din spitale şi unităţi ambulatorii, respectiv personalul medical sanitar, personalul auxiliar, personalul administrativ din securitate şi pază şi alte categorii;
- personalul din sistemul de medicină de urgenţă, ambulanţă, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU şi UPU;
- personalul din medicina primară din reţeaua de medicină de familie, medicină şcolară şi asistenţă medicală comunitară;
- personalul din laboratoare farmacii şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii;
- personalul din serviciile stomatologice;
- medici rezidenţi, elevi şi studenţi cu profil medical, paramedici şi alţi voluntari care îşi desfăşoară activitatea în unităţi sanitare
- personalul de îngrijire care îşi desfăşoară activitatea în centrele rezidenţiale şi medico-sociale, personalul care acordă îngrijiri medicale şi sociale la domiciliu, personalul din serviciile de sănătate publică şi anume din Institutul Naţional de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică;
- personalul din unităţile sanitare ale ministerelor cu reţea proprie sanitară;
- personalul din centrele de dializă şi transfuzii;
- personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.
ETAPA 2 - Categoriile de risc
În etapa a doua intră populaţia de risc respectiv:
- adulţii cu vârsta peste 65 de ani;
- persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate;
- lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în domenii cheie esenţiale, respectiv personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Preşedinţie, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora;
- personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autorităţii judecătoreşti;
- personalul din sectorul economic vital care au responsabilităţi în procesare distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază.
Aici intră următoarele categorii:
- panificaţie lactate carne fructe şi legume;
- uzine de apă, epurare transport şi distribuţie de apă;
- centrale electrice, producţie transport şi distribuţie curent electric;
- unităţi de producţie transport şi distribuţie gaze;
- unităţi de producţie transport şi distribuţie combustibili lichid şi solizi;
- unităţi de producţie transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare;
- transport de persoane şi mărfuri;
- noduri feroviare;
- aeroporturi civile şi militare porturi esenţiale din comunicaţii şi anume serviciul de telecomunicaţii speciale, radioul şi televiziunea naţională;
- personalul din unităţile de învăţământ şi creşe;
- personalul poştal din serviciile de curierat;
- personalul cultelor religioase;
- personalul media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaj în unităţile medicale;
- personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.
ETAPA 3 - Populația generală
În etapa a treia este vaccinată populaţia generală:
În această categorie aste inclusă populaţia adultă şi populaţia pediatrică în funcţie de evoluţia epidemiologică şi caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârste sub 18 ani.
Catagrafierea populaţiei se va face pe mai multe niveluri: se va catagrafia personalul din domeniul sănătăţii, domeniul social şi din serviciile esenţiale, din infrastructura critică, care va beneficia de vaccinare la locul de muncă şi / sau în centre de vaccinare.
Pentru fazele ulterioare populaţia de risc şi populaţia generală vor fi catagrafiate de la nivelul reţelei de medicină de familie şi / sau al autorităţilor locale şi prioritizate pentru vaccinare în funcţie de riscurile de sănătate asociate şi în funcţie de exprimare a consimţământului, potrivit Strategiei Naţionale de Vaccinare aflată în vigoare.