„Etapa prealabila a unui control neconstitutional nu e nefireasca. Scopul e de a avea un test. Poate e un viciu, poate nu e un viciu. Este mai grav daca ne-am grabi acum, dintr-un exces de zel, si peste ani de zile am vedea cum dosare se prabusesc odata cu legea”, a declarat Cătălin Predoiu.
„Noi vrem categoric combaterea acestui fenomen. (...) Este absurd să crezi că Guvernul, Ministerul Justiției, nu dorește combaterea acestui flagel, este inuman. (...)
Dar iti trebuie o lege care sa stea in picioare pe termen lung, inclusiv prin exceptii ridicate de avocati la Curtea Constituțională. Este absurd sa acuzi guvernul ca nu doreste combaterea acestui flagel pentru că, în realitate, guvernul doreste o lege solida.
Această lege, care nu a fost combătută în ansamblu de Guvern, are un viciu, sau un posibil viciu până la pronunțarea Curții Constituționale: în cadrul aceluiași set de infractiuni cu privire la libertatea și integritatea vieții sexuale, anumite infractiuni au fost lasate prescriptibile si numai doua, trei dintre ele au fost declarate, prin proiectul de lege, imprescriptibile. Ceea ce ar vulnerabiliza dosarele, prin ridicarea unei excepții de neconstituționalitate odată legea intrată în vigoare. Care ar conduce la o discriminare intre victime. Pentru că aceste victime trebuie protejate in mod egal. Nu vreau să dau exemple extreme, ca să șochez opinia publică, dar sunt infracțiuni grave care necesită protecția victimelor în mod egal.
Și legea aceasta trebuie să stea în picioare pe termen lung. Să nu vedem ulterior, după intrarea ei în vigoare că avem de-a face cu o lege care e vulnerabilă și e speculată în instanță. Asta a fost în spatele demersului Guvernului”, a explicat ministrul Justiției.
Cătălin Predoiu a mai spus că este, la rândul lui, „extrem de revoltat” că se petrec astfel de fapte și că avem astfel de probleme
„Sunt , la rândul meu, tată, parinte, imi dau seama ce traume pot avea copiii care sunt agresați, femeile care sunt agresate, victimele categoriei de infracțiuni la libertatea sexuală și la integritatea sexuală. Și este necesar ca ele să fie protejate in mod egal”, a mai declarat Predoiu.
Ministrul Justiției spune că dacă „vrem sa vedem pedepse mai dure, atunci trebuie sa vedem si ce se întâmplă și în instante, unde traditional in ultimii ani, din pacate, s au orientat pedepsele catre minim si nu catre maxim”.
Cătălin Predoiu a explicat că „este important sa se ridice minimumul, ceea ce noi am sprijinit în Parlament, minimum de pedeapsa si nu maximumul. Pentru că degeaba ridici maximumul daca judecatorii se indreapta catre minimum”.
Ministrul a dat asigurări că „nu sunt afectate cu nimic dosarele in curs” prin controlul cerut la CCR.
„Această lege, fiind mai dură decât legea în vigoare... cei care sunt inculpați pe aceste fapte beneficiază de legea penală mai favorabilă. Deci nu afectăm cu nimic aceste dosare prin controlul cerut la Curtea Constituțională. Dar securizam pe termen lung o lege și dosare importante”, a mai explicat Cătălin Predoiu.
Legea ce prevede pedepse sporite pentru pedofili a fost atacată de Guvern la CCR, pe 3 august, pe motiv că e discriminatorie. Legea a fost adoptată pe 30 iunie și, pe lângă creșterea pedepselor, elimină prescripția pentru pedofilie. Potrivit sesizării, guvernul susține că această eliminare a prescripției încalcă prevederile constituționale pentru că este discriminatorie față de infracțiuni similare. Executivul arată în sesizarea făcută la CCR de o decizie a Curţii din 2003, prin care a statuat că diferenţa de tratament trebuie să aibă la bază justificări obiective, astfel încât să nu încalce articolul 16 din Constituţie, care se referă la egalitatea de drepturi.