Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că 4,6 la sută din populația României a dobândit imunitate la COVID-19. El a precizat că au fost prelucrate 11.000 de teste în cadrul studiului de seroprevalenţă care a început în urmă cu aproape patru luni.
„Studiul de seroprevalenţă - 4,6% - ultimul procent pentru trecerea prin boală. S-au recoltat 17.000 de seruri. Din acestea, s-au lucrat 11.000. Până acum, procentul de imunizare este de 4,6%", a declarat Nelu Tătaru, potrivit Agerpres.
Studiul național de seroprevalență a început în luna iulie 2020, cu scopul de a identifica proportia persoanele ce au fost infectate cu SARS-COV-2. Scopul studiului este identificarea gradului de imunizare la SARS-CoV-2. În urma studiului pot fi detectați anticorpii dezvoltați în urma infectării, care apar la personele care au avut boală. Testarea pentu acest studiu nu detectează prezența virusului și nu are drept consecinte internarea sau impunerea unor măsuri restrictive precum izolarea sau carantinarea persoanelor care prezintă anticorpi, potrivit INSP.
La începutul lunii septembrie, Nelu Tătaru anunța că în prima etapă a studiului care arată ce procent din populația a dezvoltat anticorpi la COVID-19 au fost analizate serurile provenite de la 4.000 de persoane, iar în cea de-a doua etapă a studiului național au fost recoltate probe de la aproximativ 13.000 de persoane.
„Media europeană și țările care au avut o infectare mai mare au raportat 5-6% imunizarea. Pentru o trecere prin boală, noi avem o imunizare mică în acest moment, ca procent”, afirma Nelu Tătaru la începutul lunii septembrie. Ministrul Sănătății spunea pe 2 septembrie că, față de primele date, furnizate în vară, numărul persoanelor care au dezvoltat anticorpi a crescut cu aproape 2 la sută.
Procentul mic anunțat de ministrul Sănătății arată că populația României nu are încă imunitate specifică pentru COVID-19. Specialiștii susțin că rata de imunizare ar trebui să fie peste 60%, adică peste 60% dintre oameni ar trebui să fie imuni la coronavirus pentru a opri răspândirea bolii COVID-19.