"Să știți că e o zi extraordinară că un Parlament întreg a agreat o inițiativă legislativă care nu are nicio legătură cu ideea sau nu ar trebui să aibă legătură cu ideea de austeriate, ci ar trebui să aibă legătură întotdeuna cu mesajul legat de creșterea demografică din România, de încurajarea familiilor active din România. S-au spus în plen cifre care sunt îngrijorătoare. S-a subliniat că peste 80.000 de români dispar în fiecare an, că avem un declin în ce privește natalitatea de la an la an în România. S-au spus foarte multe. Cert e că astăzi avem un mesaj bun, pozitiv pentru famiile active. Este un al doilea pas important pe care Parlamentul l-a făcut astăzi. Anul trecut, am reușit să dublăm alocația pentru copii. Astăzi, prin eliminarea acelui prag, s-a generat altă premisă care înseamnă tot încurajarea natalității", a declarat Gorghiu.
Referitor la lipsa unei surse de finanțare, invocată de Guvern, Gorghiu a punctat că "dacă există voință parlamentară și dialog cu factorul guvernamental se va găsi", în condițiile în care "impactul nu e atât de mare precum se sperie unii sau alții".
Întrebată cât timp va sta în concediu, după ce va naște, Gorghiu a răspuns că nu s-a gândit la acest aspect.
"Vă mărturisesc că nu cred că voi sta în concediu", a adăugat Gorghiu.
Indemnizațiile pentru mame au trecut de votul final. Plafonul de 3.400 de lei, eliminat
Plenul Camerei Deputaților a votat, miercuri, în unanimitate, proiectul de lege care prevede eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei al indemnizaţiei lunare acordate mamelor, pentru creşterea copilului. Au fost 262 de voturi ”pentru”. Camera Deputatilor este decizionala, legea va merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Potrivit proiectului, mamele vor beneficia de o indemnizație de 85% din veniturile pe ultimele 12 luni, indiferent de perioada pe care aleg să o stea acasă, pentru a-și crește copilul.