Aflat de 18 ani în prim-planul scenei politice din Rusia, Vladimir Putin a depus jurământul, luni, pentru al patrulea mandat de președinte, relatează BBC. Putin a depus jurământul, după care președintele Curții Constituționale, Valeryi Zorkin, i-a înmânat simbolurile puterii de stat și a anunțat asumarea funcției.
Vladimir Putin urmează să transmită Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, o propunere pentru postul de prim-ministru imediat după ceremonia de învestitură pentru un nou mandat.
La finalul acestui mandat, la finalul lui 2024, Vladimir Putin va fi petrecut aproape un sfert de secol în fruntea Rusiei.
În ajun, opoziția a organizat ample proteste la Moscova și în marile orașe, peste 1.000 de manifestanți fiind arestați.
Ceremonia de învestire a fost lipsită de fastul de la alegerile din 2012.
Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a fost eliberat din detenţie în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică după ce fusese reţinut alături de alte aproximativ 1.600 de persoane.
Reţineri masive, după un protest anti-Putin în Rusia. 1600 de oameni au fost ridicaţi de Poliţie
Aleksei Navalnîi a confirmat prin Twitter că a fost eliberat, informează agenţia Sputnik şi publicaţia Süddeutsche Zeitung.
Potrivit agenţiei Interfax, liderul opoziţiei ruse este acuzat că nu a respectat ordinele autorităţilor şi va fi judecat pe 11 mai.
Aleksei Navalnîi a lansat un apel la organizarea de manifestaţii sâmbătă, înainte de ceremonia învestiturii lui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat de preşedinte. Liderul opoziţiei ruse denunţă politicile autoritariste ale lui Vladimir Putin.
În cadrul campaniei electorale, Vladimir Putin a promis că va înjumătăţi numărul cetăţenilor care trăiesc în sărăcie, acum de 20 de milioane, şi că va majora cu 50% PIB-ul per capita până la mijlocul următorului deceniu. De asemenea, Putin a promis creşteri salariale şi consolidarea poziţiei internaţionale a Rusiei, potrivit Mediafax.