Articolele din categoria VREMEA:

Vremea 22 noiembrie. Temperaturi scăzute și precipitații, în cea mai mare parte a țării. La munte sunt așteptate NINSORI/ Arhivă foto
Vremea 22 noiembrie. Temperaturi scăzute și precipitații, în cea mai mare parte a țării. La munte sunt așteptate NINSORI: cât de frig va fi astăzi
Astazi, vremea va fi în general închisã şi vântoasã în cea mai mare parte a ţãrii. Vor fi precipitaţii mai ales în sud-vest, nord, nord-est şi centru şi vor fi predominant sub formã de ninsoare la munte, unde se va depune un strat de zãpadã, în general, de peste 10...20 cm, în Maramureş, în nordul Crişanei şi al Moldovei, aici stratul de zãpadã nou depus fiind local de peste 5...10 cm. Vor fi precipitații mixte în restul Crişanei, Banat, Transilvania, centrul Moldovei, unde dimineaţa pe suprafeţe mici va fi polei şi precipitații predominant sub formã de ploaie în Oltenia, local în Muntenia şi sudul Moldovei; în zonele cu ninsoare, temporar aceasta va fi viscolitã. Vântul va prezenta intensificãri temporare în cea mai mare parte a ţãrii, în general, cu viteze de 40...60 km/h, iar în prima parte a zilei, în regiunile vestice rafalele vor depãşi 70...80 km/h. În zonele montane, vor fi viteze ale vântului de 60...80 km/h, iar la altitudini mari, în Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali vântul va fi tare cu rafale de peste 100...120 km/h, viscolind puternic ninsoarea, determinând reducerea semnificativã a vizibilitãţii, local spre zero, şi troienirea zãpezii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 grade în nord şi 16 grade în sud-est, unde se va încãlzi semnificativ faţã de ziua precedentã. Izolat se va semnala ceaţã.
Vremea 21 noiembrie. Temperaturi scăzute, ploaie și vânt în toată țara. Maximele zilei nu depășesc 11 grade/ Profimedia
Vremea 21 noiembrie. Temperaturi scăzute, ploaie și vânt în toată țara. Maximele zilei nu depășesc 11 grade
Astazi, vremea se va răci semnificativ, astfel în nord, centru și nord-est, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale, iar în rest vor fi apropiate de acestea. Pe parcursul zilei aria nebulozității și precipitațiilor va fi în restrângere treptată spre centrul, estul și sud-estul teritoriului; acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare în cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania și Maramureș și izolat în dealurile Crișanei și Banatului, ploi și trecător lapoviță în Dobrogea și în jumătatea de est a Munteniei, iar la munte, temporar va mai ninge. Noaptea, cerul se va înnora treptat, iar precipitațiile vor cuprinde Banatul, Crișana, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, unde vor fi mixte cu depuneri de polei, dar și Maramureșul, nordul Moldovei și zona montană unde vor predomina ninsorile. Izolat cantitățile de apă vor depăși 10...15 l/mp. Vântul va prezenta intensificări temporare în cea mai mare parte a țării, în general cu viteze de 40...60 km/h, însă spre finalul intervalului, în regiunile vestice rafalele vor depăși 70...80 km/h. Temperaturile maxime se vor situa în general între 1 și 11 grade.
Meteorologii vor emite miercuri avertizări de vreme rea
Avertizare a meteorologilor ANM. Un val de aer POLAR aduce vreme de iarnă în majoritatea regiunilor. Cum va fi vremea în duminica alegerilor?
Vremea se schimbă radical în a doua jumătate a săptămânii. Vom avea parte de ger și ninsori ca urmare a faptului că un vortex polar care străbate mare parte a Europei se abate și asupra României. Meteorologii au emis deja o serie de avertizări de vreme rea. Într-o intervenție la Realitatea Plus, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a precizat ce ne așteaptă în următoarele zile.
Vremea 19 noiembrie. Temperaturi scăzute și ceață la primele ore ale dimineții: care sunt maximele zilei /Profimedia
Vremea 19 noiembrie. Temperaturi scăzute și ceață la primele ore ale dimineții: care sunt maximele zilei
Astazi, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale specifice perioadei în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări și temporar precipitații din orele serii, la început în vest, apoi în centru, nord și la munte. Va ploua exceptând zonele montane, unde vor fi precipitații și sub formă de lapoviță. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare la munte, în special la altitudini mari, iar noaptea și în Banat, Crișana, local în Moldova și pe litoral, cu viteze în general de 45...55 km/h. Temperaturile maxime se vor situa în general între 9 și 14 grade. În primele ore ale intervalului, cu precădere în sud și sud-est, pe arii restrânse va fi nebulozitate joasă sau ceață.
Inversiunea termică, fenomenul care a afectat România: Cum explică meteorologii diferențele de temperaturi
Inversiunea termică, fenomenul care a afectat România: Cum explică meteorologii diferențele de temperaturi
În ultimele zile, românii au observat o diferență neobișnuită de temperaturi între diverse zone ale țării. Temperaturile ridicate în regiunile montane și diferențele semnificative dintre zi și noapte au ridicat multe semne de întrebare. Meteorologii explică aceste anomalii prin fenomenul cunoscut sub numele de inversiune termică, care s-a manifestat recent pe teritoriul României. Iată ce presupune acest fenomen și cum poate explica variațiile atipice de temperatură.
Harta satelitară cu mișcările maselor de aer cald și rece
Alertă de furtuni polare în întreaga Europă. Vortexul nu va ocoli nici România, ce zonă este vizată?
Europa va fi afectată de o schimbare majoră a tiparelor meteo pentru perioada rece. Un vortex polar pornit din nordul continentului va provoca mai multe furtuni de zăpadă intense, ce se vor deplasa rapid prin Europa și vor ajunge și în România, potrivit Severe Weather. De altfel și specialiștii ANM au anunțat, de la mijlocul săptămânii, o schimbare radicală a vremii, marcată de scăderi rapide ale temperaturi și un val de precipitații.
Vremea 18 noiembrie. Temperaturile negative la primele ore ale dimineții și noaptea. Maximele zilei NU vor depăși 14 grade
Vremea 18 noiembrie. Temperaturile negative la primele ore ale dimineții și noaptea. Maximele zilei NU vor depăși 14 grade
Valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice specifice datei în interiorul arcului carpatic și mai ridicate în exteriorul acestuia. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în regiunile vestice, nordice și la munte, unde pe arii restrânse vor fi precipitații slabe. Acestea vor fi predominant sub formă de ploaie, iar în Maramureș și la munte și lapoviță și ninsoare. Dimineța și noaptea, local, în zonele joase de relief, va fi nebulozitate joasă stratiformă și ceață. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu intensificări în zona montană, în special pe creste, și pe alocuri în sud și centru, dar la viteze mai mici. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 6 și 14 grade, iar cele minime între -5 și 4 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei spre -9 grade.