Avertismentul legat de o astfel de posibilitate a fost transmis de ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, la Guvern.
"Avem o situaţie extrem de serioasă, unde cer tuturor instituţiilor şi celorlalte structuri o implicare rapidă, şi anume la digul de apărare a bălţii Ialomiţa. Începând de marţi, din dig s-au surpat aproape 8 metri, au mai rămas 10 metri din dig. Dacă Dunărea va creşte - se aşteaptă o viitură puternică - şi dacă acest dig se rupe, există riscul serios să se inunde Autostrada A2, pe segmentul Piteşti-Cernavodă, conductele de transport ale societăţii Conpet, două linii de înaltă tensiune care merg la centrala nucleară Cernavodă, precum şi calea ferată Bucureşti-Constanţa", a spus Dragnea.
El a arătat că este nevoie urgent de 3-4 barje cu câte 1.000-1.500 tone de piatră mare care să fie pusă la dig şi de planşee pe o lungime de cel puţin 150 metri, explicând că acesta este punctul cel mai vulnerabil.
Premierul s-a interesat dacă aceste materiale sunt disponibile, dar autorităţile implicate au răspuns că nu există încă barjele cu piatra de stâncă, dar că au fost deplasate utilaje şi a început dublarea digului în zona avariată, urmând să fie comandate şi barjele joi sau cel târziu vineri dimineaţa.
"Aveţi mare grijă că, altfel, dacă se întâmplă toate lucrurile spuse de Dragnea, o să ne coste de 10 ori mai mult să reparăm ce s-a stricat", a replicat Ponta.
La rândul său, Dragnea a intervenit din nou şi i-a cerut prefectului judeţului Ialomiţa să trimite şi el personal în zonă, pentru ca digul să fie refăcut în maximum două zile.