Elena Cordoneanu spune că valorile termice din această perioadă sunt sub limitele normale. "Episodul de răcire şi precipitaţii nu este caracteristic lunii octombrie, suntem sub normal cu 7, 8 grade în unele zone mai mult. În ceea ce priveşte precipitaţiile suntem şi aici peste normal, mai ales în zona de est a ţării. Acelaşi lucrul îl pot spune şi despre zăpada care s-a depus un pic cam devreme. Chiar dacă nu este normal, situaţia nu este gravă. Această perioadă o să treacă. Din noiembrie vom intra în parametri de temperaturi caracteristice lunii respective. Începând de mâine ploile se vor opri, dar problema rămâne pe râuri încă câteva zile. Joi va ploua puţin în nord, vineri va fi soare în toată ţara. Dar, din păcate ploile se vor întoarce. Sâmbătă şi duminică va fi ploaie, în special în ultima zi a săptămânii", a declarat Cordoneanu, la Realitatea TV.
PROMOTIE LA eMAG! TOATE OFERTELE POT FI GASITE AICI!!!
În acelaşi timp, Roxana Bojariu spune că este imposibil să stabileşti o prognoză meteo care să fie 100% precisă pe perioade mari de timp. "Ne aflăm într-o situaţie interesantă. Acum suntem sub influenţa nord-atlantică în atmosferă. În următoarele două săptămâni vremea se va schimba şi cel mai probabil va intra în normalitate pentru perioada respectivă. Trebuie să precizez că aceste estimări pe mai multe săptămâni au acurateţe de 60% maxim. Vremea totuşi va rămâne în următoarea perioadă anormală în sensul în care vremea frumoasă va alterna cu cea urâtă, dominată de ploaie şi ninisoare în funcţie de zona ţării. Această iarnă va fi mai caldă decât cea din 2015, la fel cum s-a întâmplat şi în 2014. Perioada următoare va fi caracterizată de schimbări bruşte de temperaturi. Putem avea vreme de vară în mijlocul iernii şi temperaturi scăzute câteva zile mai târziu", a spus Bojariu, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere.
"Cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani", o formă de manipulare
Preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti spune că iarna ce urmează nu are cum să fie cea mai grea din ultimii 100 de ani.
"Din păcate în fiecare an se repetă această ştire în ceea ce priveşte prognoza meteo pe iarnă. Aşadar, informaţia că vom trăi cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani nu este adevărată. Este imposibil să faci o predicţie de climă pentru o perioadă aşa mare. Ba din contră, s-a dovedit în ultimii ani, de când a apărut această informaţie în Rusia şi a fost preluată de toată lumea, iernile au fost mult mai calde decât ar fi fost normal. Este doar o formă de manipulare care îi convinge pe oameni să cumpere mai mult, iar gazul vândut de Rusia are şi el un rol important în această ecuaţie.
Studiile actuale arată clar că temperaturile sunt în creştere, iar încălzirea globală îşi pune amprenta pe toată Europa", a spus Mircea Duţu la Realitatea TV.