Viena a fost capitală imperială şi reşedinţă a familiei regale de Habsburg. Oraşul impresioneză prin arhitectura sa: este remarcabilă îmbinarea dintre vechi, clasic şi modern. Cele mai multe clădiri istorice poartă amprenta stilurilor baroc, gotic sau rococo, iar partea modernă a arhitecturii vieneze poartă semnatura unora dintre cei care au influenţat la rândul lor "marea arhitectură". Cel mai cunoscut arhitect, care a reuşit să impună un stil nou, nonconformist, a fost Friedensreich Hunderwasser. Centrul vechi al oraşului şi castelul Schönbrunn, palatul de vară al împăraţilor, au fost trecute de UNESCO pe lista monumentelor patrimoniului mondial.
Domul Sfântul Ştefan este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Viena şi îl are ca patron pe Sfântul Ştefan, primul martir creştin. Construcţia a început în secolul al XII-lea, dar catedrala a fost terminată abia în anul 1433. Domul măsoară 34 de metri în lăţime şi 107 de metri în lungime şi are patru turnuri. Poarta principală şi partea de vest a domului aparţin stilului romanic, iar poarta episcopală este realizată în stil gotic În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, bazilica Sfântul Ştefan a fost puternic afectată de un incendiu, dar a fost reconstruită.
Karlskirche este una dintre cele mai cunoscute biserici baroce din Viena. Aceasta a fost închinată Sfântului Charles Borromeo. Cu o cupolă care măsoară 78 de metri înălţime, biserica are interiorul decorat în stil baroc. Construcţia a fost începută în 1716 de către Johann Bernard Fischer von Erlach şi finalizată în 1737 de către fiul său Joseph Emanuel.
Palatul Schönbrunn a servit ca reşedinţă de vară a familiei regale de Habsburg. Palatul are 1441 de camere, o gradină care se remarcă prin aleile dispuse geometric, garduri vii foarte înalte, fântâni arteziene şi statui de marmură.
Istoria Schönbrunn începe încă din Evul Mediu când domeniul, denumit Katterburg, aparţinea unei mănăstiri. Începuturile ca palat ale lui Schönbrunn sunt legate de domnia împăratului Leopold care, în 1686, a decis să construiască un castel pentru fiul său, Iosif. Construcţia a început abia în 1696. Urcarea pe tron a Mariei Tereza, în 1740, aduce o nouă faţă palatului, care se măreşte considerabil. La scurt timp, Schönbrunn devine reşedinţa de vară a familiei imperiale, iar mai apoi reşedinţă permanentă. După căderea monarhiei, Schönbrunn intră în proprietatea statului şi este transformat în muzeu.
Gradina Zoologică Schönbrunn este cea mai veche grădină zoologică existentă din lume şi unica "menajerie barocă" pastrată.
Palatul şi parcul Schönbrunn acoperă o suprafaţă de 1,5 km pătraţi şi atrag anual aproximativ 9 milioane de vizitatori.
Hofburg a servit şi el ca reşedinţă imperială. Complexul arhitectural s-a extins de-a lungul timpului continuu. Acum, construcţia cuprinde 18 corpuri şi 19 spaţii exterioare. El este sediul preşedintelui republicii federative austriece, adăposteşte mai multe muzee şi Biblioteca Naţională a Austriei.
Prater este un parc de distracţii uriaş. Cea mai mare atracţie a parcului o constituie Roata Uriaşă (Riesenrad), ce are o înălţime de 65 metri şi a fost inaugurată în 1896/1897 cu ocazia sărbătoririi jubileului înscăunării Majestăţii Sale Împăratul Austriei Franz Josef.
VEZI AICI MAI MULTE FOTOGRAFII