"Asumarea demnităţii publice o fac în deplină cunoştinţă de cauză şi vă asigur că voi reprezenta Guvernul cu loialitate. Îmi propun o colaborare corectă şi onestă cu toate autorităţile locale din judeţul Iaşi, indiferent de coloratura politică. (...) Aş dori să mai precizez faptul că procesul de descentralizare ar trebui accelerat", a spus Victorel Lupu.
Deşi iniţial nu era programat un discurs al lui Mircea Geoană, şeful Senatului a ţinut să facă unele precizări asupra priorităţilor din următoarea perioadă ale statului român. În alocuţiunea sa, Geoană a subliniat necesitatea descentralizării, modernizării şi regândirii statului.
"La 150 de ani de la Unirea Principatelor, reconstrucţia statului român este la răscruce. În lume, statul e reconstruit de la Obama în America până la Sarkozy în Franţa şi până aici la noi. Vreau să vă asigur că alături de colegii din PSD şi PDL vom lansa un proiect ambiţios de descentralizare şi avem obligaţia de a transforma din temelii statul român. Vom asista, în următoarea perioadă, la un proces de modernizare fără precedent", a susţinut Mircea Geoană.
Noul prefect de Iaşi, Victorel Lupu, este de profesie economist şi a lucrat în cadrul finanţelor de stat timp de 17 ani, iar în perioada 1969-1985 a ocupat diverse funcţii, inclusiv de conducere, în cadrul regiei de transport în comun a Iaşului. De asemenea, a lucrat timp de patru ani ca director economic al regiei de apă a judeţului Iaşi.
Guvernul a modificat legislaţia, în şedinţa de joi, astfel încât înalţii funcţionari publici - categorie din care fac parte prefecţii, subprefecţii, secretarii generali din Guvern şi ministere şi inspectorii guvernamentali - să poată fi schimbaţi şi în 2009 prin invocarea principiului mobilităţii în funcţie.
În privinţa prefectului de Iaşi, Marius Bodea, Guvernul a decis încetarea exercitării temporare a funcţiei de prefect. Guvernul Tăriceanu l-a numit Bodea în decembrie prefect de Iaşi, temporar, până la încetarea suspendării din funcţie a titularului postului, Radu Prisăcaru.