Infractorii, mai ales violatorii, ar trebui pedepsiţi chimic sau chirurgical. Sunt opinii înspăimântătoare, pe fondul unor acuzaţii de xenofobie care apar în dialogul, până acum indirect, dintre miniştrii de Externe Cristian Diaconescu şi Franco Frattini. În curând, ei se vor întâlni la Bruxelles, iar după o strângere de mână, Diaconescu vrea să transmită omologului său italian un dosar cu cazuri nerezolvate de abuzuri împotriva românilor.
În ultimele zile, în Italia s-au produs trei violuri, una dintre victime fiind o adolescentă în vârstă de numai 14 ani. În acest caz sunt suspectaţi doi români. Guvernul italian a reacţionat, anunţând că va prezenta, în următoarele zile, un decret de lege pentru ca autorii agresiunilor sexuale să fie închişi sistematic şi să nu mai poată fi plasaţi în arest la domiciliu până la proces.
Propunerea a intervenit după ce doi români acuzaţi de complicitate în dosarul violului de la Guidonia, dar şi un italian în vârstă de 22 de ani, acuzat că ar fi violat o fată de 25 de ani la Roma, au fost plasaţi în arest la domiciliu. Aceste decizii ale judecătorilor au dat naştere unor polemici aprinse în Peninsulă.
"Italia ar trebui să poată recurge, în unele cazuri, la castrarea chirurgicală a persoanelor vinovate de agresiuni sexuale", a declarat, luni, Roberto Calderoli, ministrul Simplificării Administrative şi membru al Ligii Nordului, partidul xenofob din guvernul Berlusconi. "În unele cazuri nu cred că o reintegrare în societate este posibilă. Cred că şi castrarea chimică ar putea fi insuficientă şi că nu mai rămâne decât castrarea chirurgicală. Societatea italiană are dreptul să se apere", afirma ministrul într-un interviu acordat "La Stampa".
În cadrul ediţiei de marţi a emisiunii "Realitatea te priveşte", Mihai Munteanu, secretar general al Partidului Românilor din Italia, a spus că percepţia italienilor în privinţa comunităţii româneşti s-a schimbat în rău din cauza mesajelor generaliste care sunt lansate în urma cazurilor de delincvenţă comună. "În felul acesta se induce populaţiei impresia că această comunitate a românilor are un foarte mare potenţial delincvenţial, lucru care nu este deloc adevărat, şi duce la reacţii nestăpânite din partea unor grupuri de delincvenţi pentru că victime în acest caz sunt oamenii absolut nevinovaţi", a completat acesta.
Munteanu a precizat că soluţia pentru ca valul de xenofobie să dispară ar fi o prezenţă mai activă şi mai vizibilă din partea comunităţii în viaţa socială, "pentru că suntem cea mai mare comunitate, dar suntem şi cea mai absentă, cea mai puţin coagulată". Acesta este motivul pentru care, în opinia sa, "o comunitate atât de mare este foarte puternic umilită de mesaje mediatice generalizatoare, în faţa cărora nu ne putem apăra".
În opinia lui Victor Ciorbea, "singurul care ar putea avea o discuţie cu premierul Berlusconi în această direcţie este preşedintele Băsescu, numai că Traian Băsescu este prea îndatorat pentru că Berlusconi a fost cel mai mare susţinător al integrării PDL, partid socialist, ieşit din Internaţională, în PPE şi Internaţionala Creştin Democrată". "De la noi, bieţii români, nu au la ce să se aştepte, ci din partea preşedintelui sau a premierului", a conchis acesta.
Victor Ponta i-a împărtăşit opinia, şi a afirmat că soluţia nu va veni nici de la politicienii italieni, care propun soluţii nerealiste, nici de la autorităţile române. "Foarte mult ar conta ca acea comunitate să se mobilizeze împotriva acestor infractori. Atâta timp cât comunitatea nu se mobilizează, nu vor fi soluţii de durată, ci vor fi numai discuţii de acest gen", a completat Ponta.