Publicaţia Sfântului Scaun comentează pelicula, prezentă de vineri în Italia, spunând că cinematografiei încă îi place apocalipsa deşi "am trecut deja cu bine de fatidicul mileniu".
"Acum pur şi simplu arheologia şi istoria se aliază pentru a suscita noi temeri şi pentru a manipula strămoşii, începând cu calendarul vechii civilizaţii maya, unde este semnalat ca sfârşit al ultimului ciclu 20 decembrie 2012 (20122012)", scriu jurnaliştii Vaticanului.
"Sfârşitul lumii şi al umanităţii?", "Noi ceruri şi nou pământ?", "Regenerare sau distrugere totală?" se întreabă publicaţia, care adaugă că regizorul german, specialist în filme de proporţii enorme, care a regizat şi "Independence day" şi "The day after tomorrow", închide trilogia cu "cel mai teribil şi spectaculos dintre toate - 2012".
În peliculă dispar oraşe întregi, iar vulcani şi cratere de 1.500 de metri devastează continentele şi sunt distruse Capela Sixtină şi Piaţa Sfântul Petru în timp ce cardinali şi credincioşi se roagă.
"Săracă planetă, săracă umanitate" scrie ziarul, care adaugă că este vorba despre un spectacol fără limite, care a costat 260 de milioane de dolari. Ziarul semnalează că Emmerich începe astfel o nouă eră pentru Hollywood, întorcându-se la Noul şi Vechiu Testament, la Noe, la Arcă şi la muntele Ararat, pentru ca apoi să apară un petic de umanitate cu toate păcatele sale, obligată să o ia de la capăt.
"2012", care a avut premiera în România pe 13 noiembrie, este o aventură despre un cataclism global care aduce sfârşitul lumii, însă în acelaşi timp povestea luptei eroice a unor supravieţuitori. În peliculă, Emmerich pune elemente specifice filmelor cu dezastre, printre care şi distrugerea simbolurilor naţionale precum statuia lui Iisus din Brazilia, Big Ben-ul, Casa Albă, Turnul Eiffel sau Piaţa Sf. Petru, adăugând o serie de efecte speciale spectaculoase.
Calendarul maya prezice că 2012 va fi momentul în care existenţa pământului se va termina. Din distribuţie fac parte John Cusak, Amanda Peet, Danny Glover, Thandie Newton şi Oliver Platt.