"În ce priveşte durata pentru care va fi dispusă întreruperea executării pedepsei, instanţa va avea în vedere gravitatea diagnosticelor şi vârsta sa înaintată. Instanţa apreciază că intervalul de timp necesar trebuie să fie unul mai mare şi s-a orientat la un termen de un an", precizează instanţa militară, în motivarea deciziei prin care s-a dispus întreruperea executării pedepsei în perioada 12 mai 2009-12 mai 2010.
Tribunalul a avut în vedere, după cum rezultă din motivarea dată publicităţii, luni, "concluzia neechivocă din raportul noii expertize medico-legale, potrivit căreia "bolnavul Stănculescu Victor Atanase se află într-o situaţie de risc vascular cerebral sau cardiac maxim". În expertiză se precizează că problemele de sănătate de care suferă fostul general pot fi rezolvate la "clinicile de un înalt nivel de competenţă şi dotare tehnologică", iar "situaţia de boală în care se află numitul Stănculescu Victor Atanase are caracter de mare urgenţă".
"După opinia noastră, în conformitate cu legea, va putea beneficia de supraveghere medicală, posibilă numai în unităţile medicale de vârf", concluzionează Comisia Superioară, pe baza raportului Institutului de Medicină Legală, invocat de instanţa militară în motivare.
În aceste condiţii, tribunalul a constatat că Stănculescu suferă de o boală gravă, aşa cum prevede legea, care face imposibilă executarea pedepsei.
Cu privire la lipsa pericolului concret pentru ordinea publică, instanţa militară arată că faptele pentru care a fost condamnat Stănculescu au avut loc cu aproape 20 de ani în urmă şi că Stănculescu, ulterior săvârşirii faptelor, "a jucat un rol de prim rang în transformarea ţării, în trecerea la statul de drept şi consolidarea acestuia, fapt pentru care nu poate să reprezinte un pericol public". De asemenea, instanţa reţine că Stănculescu nu s-a sustras judecăţii sau executării pedepsei.
Procurorii militari au atacat cu recurs decizia din 12 mai a Tribunalului Militar Teritorial de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale în cazul lui Victor Athanasie Stănculescu. Recursul se va judeca la Curtea de Apel Militară.
Stănculescu este obligat, timp de 1 an, să nu iasă din Bucureşti şi Ilfov fără încuviinţarea instanţei militare, să se prezinte la Poliţie ori de câte ori este chemat, să nu îşi schimbe locuinţa fără să anunţe şi să nu folosească sau să deţină arme.