La summitul de la Praga a Parteneriatului Estic, preşedintele Comisiei împotriva rasismului şi intoleranţei a Consiliului Europei, Eva Smith Asmussen, a calificat cuvintele preşedintelui ucrainean drept jignitoare.
"Cred că politicienii trebuie să fie extrem de atenţi în declaraţiile pe care le fac. Este un lucru inadmisibil nu doar pentru un şef de stat, ci pentru orice cetăţean chiar şi în viaţa de zi cu zi. Iar în ceea ce-l priveşte pe un preşedinte, acesta trebuie să calculeze întotdeauna consecinţele pe care le poate genera o anumită frază. Şi bineînţeles că asemenea expresii nu fac bine imaginii unui şef de stat, sunt jignitoare", a declarat oficialul european.
În luna aprilie, la o reuniune pe tema agriculturii, preşedintele ucrainean a făcut o glumă, apostrofându-l pe un subaltern stângaci cu apelativul "măi, moldovene", căruia i-a dat un evident sens peiorativ. Imagini video prezentate la postul de televiziune STB îl arată pe Iuşcenko cerându-i cuiva să regleze o imagine proiectată pe un ecran. În loc să reducă imaginea, cineva din stafful tehnic a mutat ecranul, ceea ce l-a făcut pe preşedinte să-l apostrofeze: "Măi, moldovene!". Însă preşedintele şi-a dat seama imediat de gafă şi a precizat că nu s-a referit la naţiunea statului vecin.
Diaspora moldovenească din Ucraina s-a declarat revoltată de acest incident. Preşedintele asociaţiei naţional-culturale a moldovenilor din Ucraina, Anatol Fetescu, fost viceguvernator al regiunii Odesa, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că şeful statului ucrainean a umilit practic diaspora moldovenească. "Iuşcenko a folosit cuvintele măi moldovene cu nuanţă peiorativă, pentru a-şi exprima dispreţul faţă de cel căruia se adresa", a declarat Anatol Fetescu.
Asociaţia i-a trimis o scrisoare lui Viktor Iuşcenko în care îi cere acestuia să-şi prezinte scuze în faţa minorităţii moldovene.
Ulterior, preşedintele ucrainean a calificat drept nereuşită gluma. "A fost o glumă nereuşită", a recunoscut Iuşcenko.