Avocatul lui Radu Cristian, Bogdan Clepcea-Rădescu, a declarat, pentru NewsIn, că a depus o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar pentru clientul său, pentru care nu s-a fixat încă termen de judecată.
Contactat de NewsIn, Valentin Ovedenie, avocatul militarilor Marian Tudorache şi Marian Dinu, a spus că nu vrea să comenteze nimic în legătură cu acest dosar.
Ceilalţi trei militari arestaţi săptămâna trecută pentru furtul armelor de la Ciorogârla, adică sergentul major Ionuţ Gagea, caporalul Ion Petrică şi caporalul Marius Tudorache, nu pot face o astfel de cerere, potrivit unuia dintre avocaţii acestora.
Conform Codului de Procedură Penală, "liberarea provizorie sub control judiciar se poate acorda în cazul infracţiunilor săvârşite din culpă, precum şi al infracţiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 7 ani". Astfel, liberarea provizorie sub control judiciar nu se acordă în cazul în care inculpatul este recidivist ori există date care justifică temerea că va săvârşi o altă infracţiune sau că va încerca să zadarnicească aflarea adevărului prin influenţarea unor martori sau experţi, alterarea ori distrugerea mijloacelor de probă sau prin alte asemenea fapte.
Cei trei militari arestaţi săptămâna trecută rămân după gratii, a decis, marţi, Tribunalul Militar Teritorial, care a admis şi recursul procurorilor împotriva deciziei de a îi lăsa în libertate pe ceilalţi patru militari cercetaţi în acest caz.
Cei patru militari care intraseră liberi în sala de judecată au primit mandate de arestare pentru 25 de zile. Astfel, sergentul Marian Tudorache, caporalul Marian Dinu, caporalul Cristian Radu şi soldatul Nicuşor Niţă, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de călcare de consemn, au fost duşi în arest.
Magistraţii Tribunalului Militar Teritorial au declarat secretă şedinţa de marţi, în care s-a judecat recursul celor trei militari arestaţi preventiv în dosarul furtului de arme de la Ciorogârla şi cel al procurorilor impotriva deciziei de a îi lăsa în libertate pe ceilalţi patru militari.
Instanţa a luat decizia în unanimitate, motivând că procesul se află în faza de urmărire penală şi orice informaţii oferite în plus ar putea să încurce ancheta. La şedinţa secretă nu pot participa decât avocaţii şi inculpaţii, accesul presei fiind interzis.
Mama unuia dintre militarii arestaţi preventiv pentru furtul armelor de la o unitate militară din Ciorogârla, Ioan Petrică, a declarat, marţi, că anchetatorii nu au percheziţionat până acum locuinţa fiului său. Mama lui Ioan Petrică, Niculina Petrică, a mai spus că este posibil ca unele amprente ale fiului său, care au fost găsite pe unele cutii din depozitul de arme, să fi rămas de la ultimul inventar făcut de fiul său în urmă cu câţiva ani. Femeia a adăugat că fiul său, care locuieşte împreună cu ea, cu soţia şi cu doi copii, stă în comuna Roşu.
Avocaţii din cazul furtului de arme au susţinut, vineri, 13 februarie, că nu au văzut în actele procurorilor depuse la dosarul prin care au cerut arestarea preventivă a celor şapte militari din cazul furtului de arme de la Ciorogârla o evidenţă a numărului de arme furate.
Avocaţii le-au mai declarat jurnaliştilor, la ieşirea din sala de judecată, că nu au văzut nici măcar un inventar al armelor din depozit.
Unul dintre avocaţii celor patru militari eliberaţi pe 13 februarie de instanţă a arătat că principala acuzaţie a procurorilor militari în cazul clienţilor săi a fost aceea că în intervalul de timp 21.00-9.00, din noaptea de 27 spre 28 ianuarie, aceştia nu ar fi verificat sigiliile depozitului.