Această acuzaţie intervine în condiţiile în care Gazprom a afirmat că furnizează volumul necesar de gaz destinat Europei la intrarea în sistemul ucrainean de transport, în conformitate cu contractul de tranzit.
Pe de altă parte, Naftogaz a anunţat într-un comunicat că a primit un avertisment din partea Gazprom, potrivit căruia compania rusă va reduce cu 52 de milioane de metri cubi volumul de gaz care tranzitează teritoriul ucrainean către Europa prin conducta Soyuz. "În aceste circumstanţe, această cale de transport este, de fapt, retrasă din reţeaua de distribuţie a gazului pentru ţările din Uniunea Europeană", subliniază Naftogaz într-un comunicat.
Un astfel de comportament ar putea avea "consecinţe imprevizibile pentru întreg sistemul de distribuţie din Europa", potrivit unui comunicat. Naftogaz "sfătuieşte Gazprom să pună capăt manipulărilor tehince ale volumelor de gaz şi a reţelelor de distribuţie, să sincronizeze sistemele de distribuţie ale Rusiei, Ucrainei şi Europei" şi să reia negocierile, potrivit aceleiaşi surse.
"Naftogaz cere Gazprom să reia imediat aprovizionarea cu gaz prin principalele căi de tranzit", care leagă Ucraina de ţările vecine din Uniunea Europeană, se arată în comunicat.
Compania ucraineană a reiterat acuzaţiile potrivit cărora Rusia nu îşi îndeplineşte în mod deliberat obligaţiile faţă de clienţii săi europeni, acuzaţii negate duminică de purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.
România, Polonia, Cehia, Turcia şi Bulgaria au constatat o scădere a volumului de gaz rus importat prin Ucraina.