"Considerăm unele expresii din mesaj şi din percepţia asupra istoriei pe care o prezintă în ceea ce priveşte evenimentele din 1915 drept inacceptabile", potrivit unui comunicat al ministerului.
Diplomaţia turcă a subliniat că judecarea atrocităţilor care au avut loc în ultimii ani ai Imperiului Otoman trebuie lăsată istoricilor.
Şi preşedintele turc a declarat sâmbătă că nu este de acord cu unele părţi din declaraţia omologului său american.
Obama a evitat să folosească vineri termenul de "genocid" pentru a descrie masacrarea armenilor în 1915 de către turcii otomani şi a salutat eforturile Turciei şi Armeniei de a normaliza relaţiile.
Într-un comunicat dat anual publicităţii de Casa Albă, pentru a comemora masacrarea armenilor, foarte aşteptat în 2009 pentru că este primul al lui Obama în acest dosar, preşedintele american a vorbit despre una dintre "cele mai mari atrocităţi din secolul al XX-lea". El a evocat de asemenea şi un bilanţ al victimelor contestat de turci, un milion şi jumătate de armeni ucişi.
Turcia acceptă faptul că mulţi armeni creştini au fost ucişi de Imperiul Otoman, dar afirmă că a fost vorba de 300.000 până la 500.000 şi neagă faptul că că a fost vorba de un genocid. De asemenea, Ankara susţine că şi sute de mii de turci au murit în aceeaşi perioadă.
În prima reacţie oficială a Turciei la declaraţia lui Obama, Gul a spus: "Sunt puncte cu care nu sunt de acord. Şi sute de mii de turci şi musulmani au murit în 1915. Durerea tuturor trebuie împărtăşită", transmite agenţia de presă Anatolia.
În timpul campaniei electorale, Obama a descris masacrarea armenilor drept genocid, dar vineri a vorbit despre "atrocităţi". Organizaţiile armene din Statele Unite l-au criticat pentru Obama pentru nu şi-a respectat promisiunea din campanie de a recunoaşte genocidul armean.