"Este o delegaţie mai mare, ne întâlnim cu omologi bulgari, cu miniştri şi secretari de stat din Bulgaria", a preciyat pentru NewsIn secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban.
Transportatorul naţional de gaze Transgaz este reprezentat de directorul general adjunct, Liviu Traian Pintican Juga, transportatorul de electricitate Transelectrica de către directorul Direcţiei Operative al Dispeceratului Energetic Naţional, Marian Cernat, iar cel mai mare producător de energie electrică din ţară Hidroelectrica este reprezentat de directorul general adjunct Traian Oprea.
De asemenea, noul directorul general al Transgaz, Florin Muntean, a declarat joi Agenţiei NewsIn, că delegaţia Transgaz are programate întâlniri cu partenerul bulgar la Ministerul Economiei, Energiei şi Turismului din Bulgaria.
"Discuţiile îşi propun să abordeze oportunităţi de colaborare în domeniul energetic. În situaţia în care se va dovedi oportună semnarea unor documente privind discuţiile purtate, acestea vor fi făcute publice în mod operativ ulterior vizitei", a declarat pentru NewsIn Florin Muntean.
La rândul său, directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, a precizat că se va discuta şi despre proiectul conductei de interconectare cu Bulgaria, conducta Giurgiu-Ruse.
"Aşteptăm răspunsul Comisiei Europene, care se va pronunţa în această lună, în privinţa acordării acelei finanţări de 10 milioane euro pentru conducta Giurgiu-Ruse. Cu sau fără aceste fonduri, proiectul merge mai departe. Echipele tehnice din cele două ţări au continut să se întâlnească şi vor continua discuţiile pe această temă", a declarat pentru NewsIn Ioan Rusu.
Ministrul economiei, Adriean Videanu, s-a întâlnit săptămâna trecută cu Traicho Traikov, ministrul economiei, energiei şi turismului din Bulgaria, aflat la Bucureşti cu prilejul participării la lucrările Forumului Economic şi Energetic Marea Neagră.
Cei doi miniştri au analizat proiectele bilaterale în domeniul energetic - transportul de energie electrică, proiectele de investiţii pe Dunăre, colaborarea în domeniul gazelor naturale, dezvoltarea pieţei regionale de energie.
În urma convorbirilor desfăşurate atunci, cei doi oficiali au stabilit ca o delegaţie de specialişti români în domeniul energetic să se deplaseze la Sofia pentru discuţii cu partenerii bugari, în vederea identificării măsurilor concrete de impulsionare a proiectelor
bilaterale.
Totodată, România şi Bulgaria au ajuns recent la un acord în privinţa interconectării reţelelor de gaze naturale.
Premierul bulgar Serghei Stanişev anunţase în luna martie că Bulgaria va primi a cincizecea parte din fondurile prevăzute de pachetul european pentru energie, adică 105 milioane de euro, 10 milioane de euro fiind destinaţi interconectării reţelei sale de gaz cu aceea românească.
Cel mai avansat proiect al României privind interconectarea conductelor de gaze cu ţările vecine este cel cu Ungaria. Conducta de interconectare cu Ungaria, Arad-Szeged, va fi pusă în funcţiune la 1 ianuarie 2010.