"Standard Microbial Habitability Index" notează planetele pe o scară de la 0 la 1 după posibilităţile fiecăreia a adăposti viaţă microbiană, la fel ca cea de pe Pământ. "Ce este bun pentru microorganisme, este bun pentru viaţă în general", a declarat conducătorul noului studiu, Abel Mendez, de la Universitatea Puerto Rico, din Arecibo.
Pe primul loc se află Enceladus şi are acelaşi punctaj ca Pământul, de 0,4. Oamenii de ştiinţă cred că crusta de gheaţă ascunde un ocean uriaş, iar gravitaţia mică a satelitului lasă de înţeles că presiunea internă nu este foarte mare. "Problema este că ocanul ar putea să fie foarte adânc", a spus Mendez care şi-a prezentat rezultatele pe 5 octombrie, la a 41-a ediţie a Întrunirii Anuale a "Division for Planetary Sciences of the American Astronomical Society", în Fajardo, Puerto Rico. "Dacă vrem să explorăm direct va fi foarte dificil".
Tot cu un punctaj de 0,4, pe locul doi se află Venus, în mod surprinzător. Suprafaţa deşertică a lui Venus este prea fierbinte pentru a suporta viaţa, dar microorganisme ar putea supravieţui în atmosferă, cel puţin temporar, în climatul răcoros, la 50 de kilometri altitudine. Potenţialul de habitat, în atmosferă, este chiar mai mare decât al Pământului, a spus Mendez.
Pe locul trei se află Marte, cu un scor de 0,3. Testele efectuate în trecut, pentru detectarea vieţii, au avut rezultate negative sau neconcludente. Cercetătorii cred că răspunsul se află în adâncime. Zona optimă pentru dezvoltarea vieţii se află la circa şase kilometri în adâncime, potrivit lui Mendez. "Acolo ar putea fi un habitat potrivit, cu presiune şi temperaturi ideale pentru viaţa microbiană".
Europa, satelitul lui Jupiter, este pe locul patru, tot cu un punctaj de 0,3. Satelitul are un ocean, sub suprafaţa de gheaţă, care ar putea găzdui viaţă. Zona vizată pe Europa nu este la fel de mare precum cea de pe Enceladus, dar oceanul este mai aproape de suprafaţă şi mai uşor de explorat, dar chiar o lume care are habitate cu potenţial nu garantează prezenţa vieţii. "Viaţa este un proces complet", a mai adăugat Mendez.
Pe ultimul loc, între cele cinci planete care au fost indexate prin noul sistem, este Titan, satelit al lui Saturn. Acesta are un scor de 0,001 din cauza temperaturilor de la suprafaţă şi a atmosferei prea dense. Viaţa nu poate exista acolo, aşa cum o ştim noi, a încheiat Abel Mendez.