"Sigur o să vedem decizia şi după care oricum o să facem recurs împotriva acestei ordonanţe pentru că e vorba de o ordonanţă probabil a procurorilor", a spus Mărieş, care a insinuat că în spatele deciziei s-ar afla procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, şi şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Marius Iacob.
Totodată, Mărieş a spus că, dacă este nevoie va ajunge până la CEDO. "Dacă nu mai avem ce face aici în ţară o să mergem până la Curtea Europeană. Mă surprinde că Ion Iliescu spune că nu e pus sub urmărire şi de fapt este scos pentru a treia oară de sub urmărire. Văd că mai trece un 13 iunie şi mai scapă Iliescu de un dosar", a mai spus preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie.
Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, a anunţat Parchetul General, printr-un comunicat.
Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, în dosarul privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, scoaterea de sub urmărire penală a lui Ion Iliescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de propagandă pentru război (întrucât lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii), genocid (întrucât fapta nu există), tratamente neomenoase (lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii), complicitate la tortură (întrucât fapta nu era prevăzută de legea penală la momentul săvârşirii acestora).
Aceeaşi soluţie a fost dată în cazul lui Virgil Măgureanu, Mihai Chiţac, Victor Stănculescu, Vasile Dobrinoiu, Corneliu Diamandescu, Peter Petre, Emil Dumitrescu, fost consilier prezidenţial.