"Un progres util, dar mai este drum de parcurs", afirmă cotidianul economic britanic Financial Times, rezumând punctul de vedere general al presei scrise, care apreciază că summitul a fost oricum un succes, deşi unele ziare "aşteaptă să vadă" rezultatele.
"Lumea se află într-o stare mai bună după organizarea acestui summit. Posibilitatea unei extinderi periculoase este mai mică şi s-a înregistrat un progres consecvent privind mai multe aspecte", scrie FT, care salută în special promisiunea "foarte încurajatoare" de noi resurse pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI). "Dar liderii trebuie să îşi amintească de faptul că această criză, care a plecat de la sistemul bancar, nu va fi rezolvată atât timp cât sistemul bancar în sine nu va fi reformat. Spre acest aspect trebuie să îşi îndrepte în prezent atenţia", a adăugat publicaţia.
Cotidianul britanic de stânga The Guardian afirmă că "viitorul pe termen scurt al economiei mondiale este afectat de două probleme comune: o recesiune globală nefastă şi o criză bancară fără precedent". "Mesajul G20 a fost că ţările trebuie să înfrunte cele două probleme ca pe un tot", adaugă ziarul.
"G20 nu a dus la un plan amplu de relansare", comentează publicaţia conservatoare britanică Daily Telegraph, notând, însă, că tonul optimist al discuţiilor dintre diferiţii lideri participanţi poate "contribui, într-o anumită măsură, la refacerea încrederii globale".
The Times consideră că "încrederea este ingredientul de bază care lipseşte" în perioada de criză şi că simplul motiv că G20 a avut loc poate contribui la refacerea ei.
"S-a ajuns la acord", titrează cotidianul italian La Repubblica. "Ne era teamă că summitul nu va reuşi să ducă la un document comun, că liderii vor fi divizaţi şi vor trebui să admită că nu au reuşit să găsească o strategie pentru a contracara criza economică. Şi s-a întâmplat contrariul, s-a ajuns la un acord", scrie ziarul.
"În sfârşit există un acord", scrie şi la La Stampa. "Linia europeană de a nu deschide excesiv portofelul, de a se baza în primul rând pe tentativa de a consolida etica sistemului financiar şi rigoarea conturilor publice a câştigat", afirmă cotidianul.
În Franţa, Le Monde (independent) comentează că "o nouă lume se construieşte la Londra", în timp ce Liberation (stânga), mai prudent, face referire la un "progres incontestabil".
În primul rând este vorba de "a schimba exact ceea ce trebuie pentru ca totul să continue ca înainte", subliniază, pe de altă parte, ziarul comunist L'Humanite. "Nu are nimic de-a face cu o nouă ordine economică", adăugă publicaţia.
Cotidianul economic Le Echos comentează că "deşi nu un guvern mondial" a fost cel care s-a reunit la Londra, a fost oricum vorba de "mai mult decât un summit".
Pe un ton mult mai sceptic, ce caracterizează întreaga presă rusă, cotidianul Vremia Novostei avertizează că "nici măcar o hotărâre fără precedent a liderilor marilor ţări dezvoltate de a acţiona împreună nu garantează miracole economice.
La rândul său, Kommersant notează cu ironie că "obiectivul principal al acestui summit este să fixeze data pentru următorul".
Din punctul de vedere al Nezavisimaia Gazeta, "G20 a încercat să îi liniştească pe cei care au devenit victime ale crizei (...) Dar liderii G20 nu şi-au luat obligaţii privind acordarea de resurse suplimentare.