În ciuda incertitudinii economice generale, la începutul anului Forrester Research estima o creştere de 11% pentru piaţa americană de ecommerce, mai mică cu doar două procente faţă de cea din 2008. Asta în timp ce IMRG, organizaţia globală a retailingului online, anunţa că se aşteaptă ca 20% din întreaga industrie de retail a Marii Britanii, în valoare de 300 de miliarde de lire sterline, să fie adjudecată de e-commerce până la sfârşitul lui 2009.
Chiar şi în România, pe o piaţă mult mai mică, tendinţa generală este de creştere. Deşi vorbim despre o rată de creştere estimată la 20%, faţă de 40-45% în anii trecuţi, aceasta indică o dinamică buna a mediului online.
Vestea bună pentru eCommerce este ca recesiunea determină o parte tot mai mare din bugetul consumatorilor să ia drumul online-ului în defavoarea magazinelor tradiţionale. În timp ce pe Internet pentru consumatori este mai simplu să compare preţurile produselor şi să găsească cea mai bună ofertă cu un minim de efort, magazinele tradiţionale descoperă că, din cauza modelului lor de afaceri, de cele mai multe ori nu pot oferi preţuri la fel de avantajoase ca rivalele lor din mediul online.
Ca să poţi profita de această oportunitate trebuie mai întâi să supravieţuieşti celei mai mari provocări cu care se confruntă anul acesta magazinele online: scăderea volumelor şi lipsa lichidităţilor. Poţi ieşi cu faţa curată din această încercare dacă stii să iţi adaptezi strategia la aşteptările clienţilor: preţuri mai bune, oferte speciale şi un customer service impecabil. Asigură-te că ai făcut deja tot ce trebuia ca magazinul tău să iasă în întâmpinarea clienţilor cu cele mai bune oferte şi apoi vezi ce soluţii ai putea implementa ca să îţi asiguri vânzări de sfârşit de an care sa iti rezerve un debut lin în 2010.