În prezent, patronii microîntreprinderilor plătesc anual un impozit de 3% raportat la cifra de afaceri. Potrivit NewsIn, în cazul în care profitul calculat astfel e mai mic de 1.300 de euro, patronul trebuie să plătească diferenţa până la acest nivel minim.
De exemplu, dacă în urma aplicării impozitului pe cifra de afaceri, rezultă o sumă de 1.000 de euro, atunci patronul trebuie să mai scoată din buzunar 300 de euro.
În România există 350.000 de microîntreprinderi, dintre care mai mult de o treime au un sigur angajat. Plafonul minim de impozitare se va aplica şi restaurantelor, hotelurilor sau firmelor din domeniul imobiliar şi cel al transporturilor, sub forma impozitului forfetar.
Indiferent de câştigurile pe care le obţin, patronii vor fi obligaţi să plătească la stat minim 1 300 de euro.
Ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, a declarat în repetate rânduri că firmele din turism sau transporturi au profit, dar declară în acte că merg în pierdere, ca să nu plătească impozitele.
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au atras atenţia că la nivelul anului 2007, aproape 242.000 de firme cu pierderi, au înregistrat o cifră de afaceri de 134 miliarde lei, cu o rată medie a pierderii de 16,2%.
"Noi am susţinut şi susţinem impozitarea forfetară pentru că este o masură prin care se poate lua de la mai mulţi şi a înceta adoptarea de măsuri care ating mult mai rău pe toţi contribuabilii. Problema care ne îngrijorează pe noi cu adevărat ... este la ce se vor folosi aceşti bani? ... tare ne e frică că aceşti bani se vor duce şi vor fi cheltuiţi nejustificat pe menţinerea unor salarizări şi a unor sporuri neraţionale" a declarat Cristian Pârvan, secretar general Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România.