Tot Ministerul Finanţelor va avea misiunea de a stabili câţi bugetari trebuie concediaţi pentru a reduce cheltuielile şi ce măsuri trebuie aplicate în mediul privat pentru a repune economia în mişcare.
Luna ianuarie este cea mai săracă în privinţa încasărilor la buget. Cum tranşele de la FMI şi Comisia Europeană ar putea veni abia în februarie, singura soluţie a autorităţilor este să ia bani de la băncile interne pentru salarii şi pensiile.
Ministerul Finanţelor a făcut deja rost de un miliard de euro de pe piaţa interbancară şi va încerca să mai ia încă 120 de milioane de euro. Pentru a-i plăti pe angajaţii de la stat şi pe pensionari într-o lună, statul are nevoie de aproximativ 1,8 miliarde de euro.
Chiar dacă bugetul pe 2010 a fost aprobat de Executiv, oficialii Ministerului Finanţelor mai au încă emoţii: proiectul trebuie să treacă de votul parlamentarilor în prima parte a lunii viitoare şi nu oricum, ci fără prea multe modificări. Şi asta pentru că, la sfârştiul lunii ianuarie delegaţia Fondului Monetar va veni în România într-o nouă misiune de evaluare, iar autorităţile va trebui să-i convingă pe experţii străini ca jumătate din cele două tranşe cumulate să meargă la bugetul statului. Este vorba de 1,1 miliarde de euro.
Autorităţile nu vor majora în 2010 taxa pe valoarea adăugată şi nici cota unică. Astfel, încă o misiune îi revine Ministerului Finanţelor: să reducă din cheltuieli pentru a atinge ţinta de deficit bugetar de 5,9 la sută la sfârşitul anului viitor.
\"Ne-a fost un pic prea bine pentru cât ne permiteam şi de aceea ne va fi acum mai rău. Am avut cheltuieli excesive. Aceste cheltuieli trebuie ajustate\", a precizat Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor.
Aşadar, vorbim de salarii şi pensii îngheţate dar şi de disponibilizări masive în sistemul bugetar. Sprijin din partea autorităţilor vor avea în schimb oamenii de afaceri.
Autorităţile vor să modifice şi programul Prima Casă. Mai exact să-l direcţioneze doar spre achiziţionarea de locuinţe noi. O altă urgenţă a Ministerului Finanţelor este legea responsabilităţii fiscale.