Cele două ţări şi-au anunţat decizia la Ottawa, cu ocazia primei deplasări în străinătate a preşedintelui Barack Obama.
"Am convenit împreună cu preşedintele Obama asupra unei noi iniţiative, care va spori cooperarea noastră transfrontalieră în materie de protecţia mediului şi securitate energetică", a declarat premierul canadian Stephen Harper într-o conferinţă de presă comună.
"Stabilim un dialog asupra energiei curate", în cadrul căruia cele două ţări vor colabora pentru "dezvoltarea ştiinţelor şi tehnologiilor care pot conduce la energie curată, reducând emisiile de gaze de seră şi combătând în acest fel încălzirea climatică", a adăugat Harper.
Obama a subliniat la rândul său că dezvoltarea şi folosirea formelor de energie nepoluante constituie "una dintre principalele provocări" ale prezentului. "Este fundamental pentru relansarea noastră econonomică şi, de asemenea, pentru planetă", a spus el.
Acest "dialog bilateral cu privire la energiile curate" se va manifesta în special în domeniul cercetării, elaborării şi dezvoltării de tehnologii energetice curate, în special în domeniul captării CO2 şi punerii la punct a unui sistem de distribuţie de electricitate de origine regenerabilă.
Acuzat de ecologişti şi de opoziţie că tărăgănează să ia măsuri pentru combaterea încălzirii climatice, guvernul conservator al lui Stephen Harper este unul dintre cele sceptice faţă de Protocolul de la Kyoto, aşa cum era şi administraţia americană precedentă, condusă de George W. Bush. Odată cu venirea la putere a lui Barack Obama, Guvernul canadian şi-a modificat poziţia şi şi-a anunţat intenţia de a încerca să ajungă la un acord cu Washingtonul pentru un pact nord-american de gestionare a emisiilor de gaze de seră.
Ecologiştii suspectează Ottawa că speră astfel să protejeze petrolul "murdar" provenit din nisipurile bituminoase din Alberta, care a generat 40% din emisiile de gaze de seră canadiene din 1990.