"Decizia reflectă opinia agenţiei despre continua deteriorare a lichidităţilor companiei, dar şi a flexibilităţii, în contextul condiţiilor dure de pe pieţele de creditare", a spus analistul Standard & Poor's Tania Tsoneva.
Hidroelectrica a acumulat datorii pe termen scurt, care reprezintă circa 50% din nivelul total de îndatorare raportat în 30 iunie, 2008. Tsoneva a subliniat că Hidroelectrica este expusă la fluctuaţiile leului şi la creşterea dobânzilor.
Ratingurile reflectă nesiguranţa legată de o posibilă restructurare a sectorului energetic, câştigurile parţial reglementate ale companiei, volatilitatea afluxurilor de capital şi lichiditatea slabă, precum şi expunerea la condiţiile macroeconomice din ce în ce mai dificile din România.
Totuşi, Hidroelectrica beneficiază de o poziţie puternică în piaţă, ca operator al principalelor active low-cost de generare a energiei hidroelectrice şi ca furnizor a circa 30% din totalul de energie electrică din România.
Hidroelectrica a încheiat primul trimestru din acest an cu o producţie de 3,891 TWh, în scădere cu 11% faţă de T1 2008, şi cu un profit net de 54,2 milioane lei, mai mic cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică şi servicii tehnologice de sistem din România. Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei. Compania are peste 5.000 angajaţi.
Compania a acoperit anul trecut 26% din producţia de energie electrică a ţării şi foloseşte sursele regenerabile. Hidroelectrica administrează 326 centrale hidroelectrice şi staţii de pompare, ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.