Campania electorală pe internet pare a fi o afacere proastă pentru candidaţii la preşedinţie, arată datele unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. Potrivit cercetării doar 4% dintre români au urmărit bătălia politică pe internet, în timp ce 95% spun că nu au fost interesaţi de aceasta. De altfel, sondajul arată o destul de slabă între propaganda de partid – reprezentată de materialele electorale, eventuale recomandări ale primarilor faţă de un anumit candidat, întâlniri cu echipe de campanie, mailuri de la partide etc.
Mai bine de jumătate dintre respondenţi cred că alegerile vor fi câştigate de candidatul care o merită. Atunci când vine vorba de obiectivitatea televiziunilor, părerea lor este împărţită: 43% dintre aceştia cred că da, 42% dintre aceştia cred că nu. Peste 51% din populaţie spune că a fost surprinsă plăcut de un candidat, iar 60% afirmă că a fost dezamăgită de prestaţia unuia dintre cei 12 pretendenţi.
Programul prezidenţial al tuturor a rămas un mister pentru 35% dintre persoanele cu drept de vot, ceva mai puţini, 30% fiind la curent cu oferta electorală pentru Cotroceni. 13 procente spun că au aflat programul majorităţii candidaţilor, tot atâtea agenda electorală a unuia dintre ei. Discursurile politice au fost urmărite de 86% din populaţie, dar cam aceleaşi procente afirmă că nu am participat la întâlniri electorale.
Sondajul a fost realizat în luna noiembrie a acestui an pe un eşantion de 1243 de persoane şi are o marjă de eroare de +-2,8%, iar interviurile s-au desfăşurat prin telefon.