Situaţia de la frontiera Bulgariei cu Grecia se agravează. Aproape 300 de tiruri stau pe loc de şase zile la frontiera dintre cele două ţări, din cauza mişcărilor de protest ale fermierilor greci. Autorităţile de la Bucureşti încearcă să rezolve situaţia pe cale diplomatică.
Ministerul cere "un ajutor de urgenţă pentru ca autorităţile elene să garanteze cel puţin un culoar permanent de trecere pentru automobilele bulgare", într-o scrisoare adresată Direcţiei Generale Transport şi Energie de la Bruxelles.
Sofia cere de asemenea Comisiei să reamintească autorităţilor elene că o asemenea situaţie "fără reacţie din partea lor, aduce atingere libertăţii cetăţenilor UE şi principiilor fundamentale ale pieţei unice".
Ambasadorul Bulgariei la Atena a insistat luni pe lângă Guvernul elen pentru asigurarea unui culoar de trecere.
Peste 350 de camioane aşteptau luni seară de partea bulgară a principalului punct de frontieră de la Kulata, care a rămas închis toată ziua, a anunţat poliţia bulgară a frontierelor. Celelalte trei puncte de trecere ale frontierei bulgaro-elene erau de asemenea închise, însă blocajul a fost ridicat pentru scurt timp, pentru a permite trecerea câtorva zeci de vehicule.
Luni, în a şaptea zi de blocaj, au fost instalate toalete chimice, iar Crucea Roşie a intervenit distribuind hrană şi produse igienice.
Asociaţia tranportatorilor bulgari a estimat la circa 10 milioane de euro pierderile suferite de membrii săi şi a anunţat că va cere despăgubiri statului elen.
Consulul Greciei la Bucureşti a fost chemat duminică la direcţia consulară a Ministerului român de Externe. MAE cere autorităţilor elene să rezolve urgent problemele care îi ţin la graniţă pe români.
Patru puncte de trecere a frontieriei sunt blocate în acest moment. În plus, fermierii, care protestează de aproape două săptămâni, au închis accesul în mai multe zone de pe autostrada Atena-Salonic. Şi câteva căi feroviare au fost blocate cu tractoare şi agregate agricole.