Pe 30 octombrie, rudele victimelor și numeroși oameni veniți să-și amintească de cei dispăruți au aprins lumânări în fața locului, dar flăcările au fost la un pas să aprindă din nou spațiul.
Mulți dintre cei prezenți au considerat că acest incident este un semn. „Este ca și cum cei care au murit vor să ne transmită un mesaj,” au spus unii participanți. Incidentul s-a petrecut la doar câteva zile după comemorarea celor 9 ani de la tragedia din Colectiv, accentuând durerea și neliniștea celor prezenți. Din fericire, focul a fost stins rapid înainte de a ajunge la panoul electric, evitând astfel o nouă tragedie.
Comemorare marcată de durere și semne de avertizare
Cei prezenți au adus flori, coroane și obiecte personale în amintirea victimelor. Însă momentul solemn a fost tulburat de pericolul unei reaprinderi a locului, iar discuțiile online au fost pline de reacții care subliniază simbolismul incidentului. „Este un semn,” „Cei pierduți în Colectiv și-au făcut simțită prezența,” au comentat unii utilizatori pe TikTok.
În timp ce oamenii continuă să ceară dreptate, familiile victimelor sunt nevoite să facă față și unei noi provocări legale. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) le-a solicitat returnarea unei părți din compensațiile primite, fapt ce a stârnit indignare în rândul acestora.
O poveste de supraviețuire și speranță
Adina Apostol, una dintre supraviețuitoarele incendiului, este o mărturie a rezilienței și a speranței. La doar 26 de ani, a fost grav rănită și transportată ulterior în Belgia pentru tratament. După o lungă perioadă de recuperare, în august acum doi ani, Adina a devenit mamă, aducând pe lume o fetiță pe nume Iris Claudia Maria.
Noua situație din fața fostului club Colectiv reamintește de suferințele adânci rămase în urma acelei nopți fatidice și de nevoia unei justiții durabile pentru victime și familiile lor.
@laur.albu Era sa se intâmple inca o tracedie la colectiv :Vreti partea a 2?? #colectiv ♬ sunet original - A.L.B.N.E.G.R.U