"Ca urmare a vizitei pe care am făcut-o la Moscova (n.r. 20-21 mai), am semnat deja primul acord de după 1989, de colaborare directă între Romgaz şi Gazprom. Acest lucru prevede identificarea tuturor posibilităţilor de colaborare între Romgaz şi Gazprom, inclusiv înfiinţarea unei societăţi mixte cu participare 50% Romgaz şi 50% Gazprom, în ceea ce presupune atât depozitarea gazelor în România, dar şi valorificarea acestora în diverse posibilităţi: vânzarea directă, investiţii împreună în cogenerarea de înaltă eficienţă", a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Economiei, Adriean Videanu.
Potrivit lui Videanu, acest acord nu va scădea preţul gazelor, însă va scădea proporţia dintre gazele importate şi cele din producţia internă.
"E un pas important în ceea ce înseamnă colaborarea dintre cele două societăţi, importante în ceea ce presupune securitatea energetică în această parte a Europei. O astfel de colaborare ar putea fi pentru o perioadă de 30 de ani de aici încolo. Discuţii pe această temă s-au mai purtat şi în ultimii doi ai, fără să se materializeze nimic", a adăugat Videanu.
Ministrul Economiei a precizat că una dintre solicitările părţii ruse a fost realizarea staţiei back-to-back de la Isaccea, astfel încât producătorii de energie din Rusia să tranziteze România către destinaţii precum Grecia, Turcia, Serbia, importatori de energie.
"Eu sper să avem 5-6 miliarde metri cubi, capacităţi de înmagazinare împreună, numai depozitul de la Mărgineni (n.r. din judeţul Neamţ) are o capacitate de puţin peste două miliarde mc. Nu putem da ca sigur termen de înfiinţare pentru societatea mixtă luna septembrie, însă este ceea ce noi ne propunem. În septembrie, ne-am propus o întâlnire cu ministrul rus al energiei, Serghei Shmatko, când vom semna un alt Memorandum de colaborare", a afirmat Videanu.
În prezent, Romgaz şi Petrostar Ploieşti elaborează studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Mărgineni, urmând ca acesta să implice şi consultanţi şi specialişti ai Gazprom, în ideea de a creşte încrederea în cele două companii, ţinându-se cont şi de expertiza pe care Gazprom o are din acest punct de vedere, a mai spus Videanu.
Ministrul a precizat că discuţiile de la Moscova cu reprezentanţii Gazprom nu a avut nicio conotaţie politică. "A fost una tehnică, aplicată, probabil am ştiut să ne prezentăm oferta", a subliniat Videanu.
Acordul de colaborare a fost semnat de directorul general al Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, şi de preşedintele Gazprom Export, Aleksandr Medvedev.
Adriean Videanu anunţase încă de săptămâna trecută că producătorul naţional de gaze Romgaz şi cel mai mare producător de gaze naturale din lume, Gazprom, vor forma o societate mixtă, pentru a construi în România depozite de înmagazinare a gazelor şi termocentrale.
România foloseşte în sezonul rece gazele înmagazinate în timpul verii, în depozitele Romgaz
Romgaz produce anual circa o treime din consumul de gaze al ţării. Anul trecut, România a consumat 17,3 miliarde mc gaze, în creştere cu un miliard mc gaze faţă de consumul din anul anterior.
Romgaz operează şase depozite proprii subterane de gaze naturale care se află la: Sărmăşel, Cetatea de Baltă (în bazinul Transilvaniei), Bilciureşti, Bălăceanca, Urziceni şi Gherceşti (în zona extracarpatică). Compania mai deţine depozite în asociere la Târgu Mureş (cu firma Depomureş) şi la Nades (cu firma Amgaz). Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Bălăceanca, Urziceni şi Bilciureşti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucureştiului. Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridică la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi în sezonul rece.
Capacitatea totală de lucru a celor şase depozite operate de Romgaz este de 2,760 miliarde mc gaze.
Rolul depozitării în producţie este să aplatizeze în mod natural producţia de gaze din timpul sezonului rece (când cererea în sectorul comercial şi rezidenţial este maximă) cu cea din timpul verii (când cererea este scăzută), prin preluarea cantităţilor disponibile. Linializarea producţiei reduce costul gazelor la consumatorul final, explică reprezentanţii Romgaz.