Tribunalul Bucureşti a decis marţi să îi condamne pe 33 de membri ai clanului Cămătarilor la 191,2 ani de închisoare, numai una dintre persoanele acuzate fiind achitate de judecători pentru lipsă de intenţie
Sora Cămătarilor, Angela Stoica, numită şi Angela Cămătaru, a primit o pedeapsă de 12 ani rezultată, adică va efectua pedeapsa cea mai mare pentru că mai fusese condamnată în alte dosare, Constantin Stoica, zis Gulu, a primit o pedeapsă de 7 ani cu executare, în timp ce mama fraţilor Cămătaru, Smaranda Stoica, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu o perioadă de încercare de 7 ani.
Din totalul celor 34 de acuzaţi, o singură persoană a fost achitată, Violeta Molodeţiu, magistraţii considerând că ea a săvârşit faptele fără intenţie. Majoritatea membrilor clanului au primit pedepse cuprinse între 5 şi 7 ani de închisoare cu executare.
Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel.
Procurorul de şedinţă a enumerat, pe 20 ianuarie, la ultimul termen de la Tribunalul Bucureşti, activitatea infracţională a clanului, arătând că fraţii Cămătaru se fac vinovaţi de distrugerea unor dosare, clanul ajungând să controleze şi medieze conflicte între interlopi.
Anchetatorul a mai arătat că fetele racolate de proxeneţi erau trimise în Elveţia pentru prostituţie şi preluate acolo de sora fraţilor Balint. În plus, membrii reţelei ar fi oferit 55.000 de dolari pentru a amâna o condamnare a unuia dintre fraţi. "A fost o reală încercarea de parazitare a sistemului de justiţie", a concluzionat procurorul de şedinţă.
Avocaţii inculpaţilor au încercat, timp de şase ore, să minimalizeze activitatea grupului organizat specializat în proxenetism, sechestrare şi trafic de persoane şi tâlhării, cerând amânarea luării unei decizii. Judecătorul a respins toate excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de apărători, în final inculpaţii având cuvântul.
Astfel, Vasile Balint, numit Sile Cămătaru, a declarat că se vede în aceeaşi situaţie ca în 2005, când a fost condamnat pe nedrept la 13 ani de închisoare. Fratele acestuia, Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, a negat, la rândul lui, toate acuzele procurorului de şedinţă, susţinând că nu a mituit niciun magistrat pentru a scăpa de puşcărie, că nu şi-a furat propriile dosare din instanţe, plângându-se, totodată, de tratamentul discriminatoriu de care are parte în închisoare.
Ulterior, avocaţii au cerut achitarea clienţilor lor, contopirea pedepselor sau, după caz, schimbarea încadrării juridice, nu înainte de a înfiera mass-media pentru mediatizarea acestui proces.
În 2007, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, într-un nou dosar penal, pe fraţii Vasile şi Ion Balint, cunoscuţi sub numele de Sile şi Nuţu Cămătaru, acuzându-i că, în perioada 2002 -2004, au iniţiat un grup infracţional organizat.
În rechizitoriul DIICOT se arată că reţeaua Cămătarilor ar fi comis numeroase infracţiuni, printre care proxenetism, cămătărie, lipsire de libertate, deposedare de bunuri, trafic de persoane, pentru a obţine beneficii financiare sau materiale. Procurorii au constatat, de altfel, că între anii 2004 şi 2007 au fost înaintate instanţei peste 10 cauze penale în care au fost cercetaţi fraţii Balint, rude ale acestora sau alte persoane din clan, preciza la acea dată Parchetul General.
Prin rechitoriul întocmit în acest nou dosar au fost trimise în judecată, alături de fraţii Ion şi Vasile Balint, mama, sora şi fratele acestora - Smaranda Stoica zisă "Mimi Cămătăreasa", Angela Stoica zisă "Angelica Cămătaru" şi Constantin Stoica zis "Gulu".
Potrivit rechizitoriului, gruparea condusă de Nuţu şi Sile Cămătaru, structurată pe principiile unui grup criminal organizat, "şi-a extins sfera de influenţă în cadrul lumii interlope a municipiului Bucureşti, având pretenţia să obţină beneficii materiale de pe urma oricăror activităţi infracţionale care erau derulate de membrii grupării sale ori de către persoanele care ajungeau să se afle sub controlul său".