Astfel, sergentul major Ionuţ Gagea a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, caporalul Ion Petrică, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, caporalul Marius Tudorache, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi călcare de consemn, sergentul Marian Tudorache, caporalul Marian Dinu, caporalul Cristian Radu, soldatul Nicuşor Niţă, sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de călcare de consemn.
"În urma cercetărilor efectuate, împreună cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, ai Serviciului Român Informaţii, precum şi ai Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, a rezultat că, primii trei învinuiţi au participat la sustragerea de arme militare din incinta UM 01916 Ciorogârla", mai menţionează comunicatul Parchetului General.
Sustragerea armelor a fost posibilă ca urmare a faptului că ceilalţi învinuiţi nu şi-au îndeplinit atribuţiile militare în timpul serviciului.
Cei şapte sunt prezentaţi astăzi Tribunalului Militar Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, pentru 29 de zile.
Două dintre cadrele militare sunt militari de carieră şi riscă câte o pedeapsă de 10 până la 20 de ani închisoare
Doi dintre militarii reţinuţi, joi, în cazul furtului de arme de la Ciorogârla sunt militari de carieră şi riscă câte o pedeapsă de 10 până la 20 de ani închisoare, iar ceilalţi cinci sunt soldaţi şi gradaţi voluntari, fiind pasibili de închisoare de la 1 la 5 ani, conform Codului Penal.
Astfel, sergentul major Ionuţ Gagea, anchetat pentru furt, şi sergentul Marian Tudorache, reţinut pentru încălcare de consemn, sunt subofiţeri, ceea ce înseamnă că sunt militari de carieră.
Trei dintre cei şapte militari reţinuţi joi seara fac parte din lotul celor 17 cadre militare eliberate din funcţie, pe 30 ianuarie, de ministrul Mihai Stănişoară. Astfel, caporalul Marius Tudorache a fost reţinut de procurorii militari pentru furt calificat, acesta fiind comandantul pazei unităţii militare de la Ciorogârla, în timp ce caporalul Cristian Radu şi soldatul Nicolae Niţă sunt anchetaţi pentru călcare de consemn.
Joi, ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a declarat că s-au făcut paşi mari înainte în ancheta din această speţă. "Legat de concluziile anchetei, repet, sper să vi le putem da în curând, oricum, asta pot să vă spun şi să vă asigur că ancheta a avansat foarte mult", a spus ministrul.
Stănişoară a refuzat, totuşi, să ofere detalii legate de suspecţi.
Sigiliul unui depozit din Unitatea tehnică militară din Ciorogârla, judeţul Ilfov, a fost găsit rupt, pe 28 ianuarie, conform unor surse din Ministerul Apărării Naţionale.
Cel puţin 51 de arme au dispărut din depozitul care aparţine Aviaţiei, au declarat surse militare.
17 persoane au fost demise de ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, printre care şi şeful Statului major al Forţelor Aeriene, generalul locotenent Constantin Croitoru, din cauza incidentului. Mai multe persoane, printre care şi ministrul Apărării, au fost audiate la Parchetul General în acest caz.