Testările clinice au început la 18 iunie, iar vaccinul a fost dezvoltat de specialiştii din cadrul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie "N.F. Gamalei". Primul grup de voluntari va fi externat miercuri, 15 iulie, iar cel de-al doilea - pe 20 iulie, notează Radio România Actualități.
Directorul Institutului de parazitologie medicală şi boli tropicale din cadrul Universităţii Secenov, Alexandr Lukaşev, a declarat că, în etapa actuală, obiectivul studiului cercetătorilor a fost acela de a arăta siguranța vaccinului pentru sănătatea omului. Înaintea începerii studiilor clinice, a fost efectuată o examinare detaliată a voluntarilor, inclusiv în privinţa absenței anticorpilor la coronavirus.
Apoi aceştia au fost izolaţi timp de două săptămâni pentru a preveni infectarea. După aceea, a fost efectuată imunizarea și a început studiul propriu-zis. Voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri - participanţii primului grup au primit o singură doză de vaccin, iar cel de-al doilea grup - două doze de vaccin. Toţi participanţii la teste se simt foarte bine, a declarat Lukaşev. Vaccinul nu a provocat o reacţie negativă organismului, cu excepţia creşterii temperaturii corpului în primele două zile de la vaccinare. La rândul său, Vadim Tarasov a subliniat că voluntarii au fost limitaţi în contactele lor cu lumea exterioară, chiar înainte de începerea testelor, pentru a exclude posibilitatea infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Rusia este una dintre cele mai afectate țări în ceea ce privește infectarea cu virusul corona. Doar Statele Unite, Brazilia și India au cifre mai alarmante. Țara a raportat oficial până astăzi 733,699 de cazuri (din care s-au vindecat deja 504,021 de cetățeni). Din păcate, 11,439 de ruși au pierdut lupta cu SARS-CoV-2, conform Worldometers.