Rusia a dezvoltat un medicament anti-COVID denumit avifavir, un antiviral menit să blocheze acţiunea virusului în organism. Primele 60 de mii de doze au ajuns in spitale și clinici din Rusia de la inceputul lunii iunie. Avifavir reduce la jumătate durata bolii iar pacientul devine sigur după 5 zile de tratatament, susțin specialiștii ruși
La doar o lună după omologare, Rusia începe să exporte un medicament numit Avifavir, relatează Radio România Actualități.
Medicamentul este realizat de Fondul rus de Investiţii direct şi un grup de companii farmaceutice private.
Avifavir este unul din cele trei preparate din lume omologate pentru tratamentul COVID-19 alături de medicamentul american Remdesivir și una alt medicament rus, Areplivir, înregistrat de Ministerul Sănătății la sfârșitul lunii iunie.
Ambele medicamente rusești sunt realizate pe baza preparatului japonez Favipiravir, neomologat, folosit în tratamentul unei gripe reale sau reziliente. Antiviralul dezvoltat de japonezi nu a dat însă rezultatele scontate. Specialiştii se întreabă dacă cele două molecule sunt totuşi identice sau tulpina virală din Rusia este diferită de cea din Japonia pentru că testele ruseşti au mers foarte bine, scrie mediafax.ro.
În luna mai, Avifavir a fost testat cu succes pe 330 de pacienți voluntari, în câteva din cele mai prestigioase clinice rusești, pentru ca la sfârșitul aceleiași luni să fie înregistrat de Ministerul Sănătății.
Acesta l-a inclus şi în recomandările sale metodice cu privire la profilaxia, diagnosticarea și tratamentul cu COVID-19.
Avifavir este produs sub forma de tablete, dozarea fiind individuală în funcție de parametrii fiecărui pacient.
Preparatul nu se vinde în farmacii. În Rusia, Avifavir se distribuie gratuit pacienților cu asigurare medicală obligatorie.
În luna iunie, au fost produse 100.000 de seturi ale acestui preparat, producția putând crește la 300.000 de seturi pe lună.
Un avantaj important este prețul, care este de câteva ori mai mic decât al preparatului american Remdesivir. O fiolă de Remdesivir costă 390 de dolari, iar un tratament complet 2.340 de dolari.
La sfârșitul lunii iunie, Ministerul rus al Sănătății a înregistrat cel de-al doilea preparat rus împotriva coronavirusului, denumit Areplivir.Punctul de plecare a fost o moleculă creată în Japonia pentru tratamentul altor boli, specialiştii ruşi realizând medicamentul pe baza propriilor soluții tehnologice.
Areplivir a fost testat clinic pe 210 pacienţi în stare medie, testele dând rezultate foarte bune.
Medicamentul nu are efecte secundare, fiind contraindicat doar gravidelor.
Avifavir şi Areplivir blochează înmulțirea virusului, dar sunt cu atât mai eficiente cu cât tratamentul începe mai devreme.
În paralel cu aceste preparate, în Rusia sunt dezvoltate în prezent mai multe zeci de vaccinuri contra coronavirusului, unele fiind în faza testelor clinice pe voluntari.
Zilele trecute, Centrul Federal pentru Protecția Sănătății Animalelor a anunțat că dezvoltă un vaccin anti-COVID-19 pentru animale, în special pentru pisici și nurci.
În Olanda din cauza infectării cu COVID-19 au fost sacrificate toate nurcile de la 13 ferme.
În ceea ce privește coronavirusul la pisici, în Rusia există un singur asemenea caz.
Până acum a fost confirmată transmiterea virusului de la om la pisică, dar nu și invers.
Totuși, medicul șef al Rusiei a anunțat că agenția de specialitate cercetează și riscurile contaminării de la pisică la om.