"Ajutorul oferit de România în 2008 a rămas la acelaşi nivel ca în anul 2007- 0,7% din Venitul Naţional Brut (VNB). Acesta reprezintă un verdict dezamăgitor al lipsei de progres a Guvernului român privind cantitatea de asistenţă acordată pentru atingerea ţintei de 0,17% din VNB în 2010", arată noul raportul AidWatch, lansat de CONCORD, Confederaţia Europeană a ONG-urilor pentru Ajutor Umanitar şi Dezvoltare. Pe de altă parte, programul de guvernare al României prevede că în perioada 2009-2012 România se va împlica substanţial în atingerea obiectivelor politicii europene în domeniul asistenţei pentru dezvoltare.
Raportul subliniază că "este foarte probabil ca actuala criză financiară să aibă un impact puternic asupra ajutorului furnizat de Guvernul român". Recent a fost anunţat că bugetul asistenţei pentru dezvoltare, coordonată direct de MAE, va fi redus de la 5 milioane de euro cât a fost anul trecut la doar 1,9 milioane de euro pentru 2009, detaliază documentul CONCORD. "Între timp, România a negociat pentru un împrumut de la Fondul Internaţional Monetar şi Comisia Europeană pentru a face faţă impactului crizei, ceea ce va determina constrângeri bugetare suplimentare pentru domenii 'care nu sunt esenţiale' pentru anii care vor veni. Având această perspectivă, este foarte puţin probabil ca ţinta de 0, 17% să fie atinsă", se arată în raportul AidWatch.
Pe acest fond, există, potrivit CONCORD, o îngrijorare profundă a ONG-urilor că întreaga politică de cooperare pentru dezvoltare a României este în pericol să dispară, iar ţara riscă să piardă toate investiţiile precedente în capacitatea instituţională internă proaspăt dezvoltată în Ministerul român al Afacerilor Externe. De altfel, luni şi marţi, miniştrii de externe europeni se vor întâlni la Bruxelles în cadrul Consiliului de Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) pentru a discuta aspecte legate de asistenţă şi dezvoltare. La reuniunea participă şi ministrul român Cristian Diaconescu.