România a depus anul trecut 9 proiecte de mediu pentru acest program, care au depăşit fazele iniţiale, respectiv de selectare şi analiză, ale Comisiei Europene, însă finanţarea pentru unele ar putea fi mai mică de 50%, deoarece valoarea totală a acestora depăşeşte alocarea pentru anul trecut.
"Alocarea totală pentru 2008 - este câte o sesiune de proiecte pe an - a fost mai mică de 9 milioane euro. Sesiunea de depunere a proiectelor este 15 mai - 15 septembrie, iar proiectele pentru cele trei componente Life+ (Natură şi Biodiversitate, Politică şi Guvernanţă de Mediu, Informare şi Comunicare) trebuie trimise la minister, la Direcţia Schimbări Climatice şi Dezvoltare Durabilă. Proiectul este respins, dacă este trimis direct Comisiei Europene", a explicat coordonatorul Life+ România.
La nivelul statelor membre, alocarea totală pentru 2009 este de 250 milioane euro, în timp ce bugetul pentru perioada 2007-2013 este de 2,1 miliarde euro.
Cofinanţarea pentru proiectele de acest fel este de maximum 50%, astfel că restul trebuie finanţat de beneficiar. În general, beneeficiarii pentru Life+ sunt Agenţiile de mediu locale, regionale şi naţionale, Administraţia Naţională Apele Române, consiliile locale, custozii ariilor protejate, iar pentru componenta de comunicare sunt eligibile şi organizaţiile neguvernamentale de mediu.
Ministerul Mediului şi Comisia Europeană vor organiza în 2 iulie un seminar de informare a tuturor beneficiarilor, a mai precizat Nicoleta Dobre.
Cei interesaţi să înceapă un proiect Life+ vor folosi ca bază de pornire Ghidul de finanţare de anul trecut, modificările din acest an urmând să fie mai puţin semnificative, potrivit coordonatorului acestui program.