UPDATE 00.00 - SUA confirmă că trupele ruse au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staţionaţi soldaţi americani
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat că forțele de securitate rusești au fost desfășurate în aceeași bază aeriană cu trupele americane din capitala Nigerului, Niamey, potrivit The Guardian.
Nu este clar când au fost trimise trupele rusești, care se află în Niger de câteva săptămâni, la baza aeriană 101, situată lângă aeroportul internațional Diori Hamani din Niamey. De asemenea, nu este clar câte trupe se află la sol.
UPDATE 23.00 - Letonia începe să sape un șanț anti-tanc lângă granița cu Rusia.
Armata letonă a început să sape un șanț anti-tanc ca parte a primei sale linii de apărare în apropierea graniței cu Rusia, a anunțat postul public de televiziune leton LSM.
Invazia Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorări că statele baltice - printre cei mai mari critici ai Moscovei și cei mai fermi aliați ai Kievului - ar putea deveni următoarea țintă a agresiunii ruse.
O serie de fortărețe vor fi ridicate de-a lungul graniței Letoniei cu Rusia și Belarus, inclusiv fortificații defensive, diverse obstacole și depozite de muniție, potrivit televiziunii letone LSM.
UPDATE 21.00 - Ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, s-a întâlnit vineri, la Paris, cu ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Stéphane Séjourné.
Potrivit unui comunicat difuzat de MAE român, Luminiţa Odobescu a mulţumit Franţei pentru contribuţia la consolidarea Flancului Estic al NATO și „a exprimat aprecieri pentru interesul crescând al Franţei pentru Marea Neagră, mai ales în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei şi al provocărilor regionale generate de aceasta”.
Cei doi miniştri au reliefat totodată importanţa continuării acordării de sprijin multidimensional Ucrainei şi coordonării iniţiativelor româno-franceze în favoarea Republicii Moldova, confruntate cu multiple riscuri din partea Federaţiei Ruse.
UPDATE 20.00 - Armata letonă a început să sape un șanț anti-tanc ca parte a primei sale linii de apărare în apropierea graniței cu Rusia, a anunțat postul public de televiziune leton LSM.
Invazia Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorări că statele baltice - printre cei mai mari critici ai Moscovei și cei mai fermi aliați ai Kievului - ar putea deveni următoarea țintă a agresiunii ruse.
O serie de fortărețe vor fi ridicate de-a lungul graniței Letoniei cu Rusia și Belarus, inclusiv fortificații defensive, diverse obstacole și depozite de muniție, potrivit televiziunii letone LSM.
UPDATE 19.00 - Rusia este pregătită să ia în considerare propuneri „serioase” de soluționare a conflictului din Ucraina, pe baza „realităților” existente și a preocupărilor de securitate ale Moscovei, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Reuters.
De asemenea, ea a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Ucraina trebuie să se angajeze să rămână neutră din punct de vedere militar în viitor.
UPDATE 17.00 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că trupele sale au preluat anul acesta controlul asupra a 547 de kilometri pătrați de teritoriu în ceea ce el a numit „noile regiuni ale Rusiei", o referire la patru regiuni ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat, transmite Reuters.
Șoigu, în declarațiile făcute vineri în fața comandanților militari de rang înalt, a spus că forțele ucrainene se retrag pe toată linia frontului și că trupele rusești sparg ceea ce el a numit o rețea de fortificații ucrainene.
UPDATE 16.00 - Orice lovitură ucraineană susținută de Occident împotriva podului din Crimeea sau a Crimeei însăși va fi întâmpinată cu o puternică lovitură de răzbunare din partea Rusiei, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.
„Aș dori să avertizez Washingtonul și Bruxellesul că orice acțiune agresivă împotriva Crimeei nu numai că este sortită eșecului, dar va fi urmată de o lovitură de răzbunare devastatoare", a spus Zaharova.
UPDATE 14:15 - Şoigu: Forţele ucrainene se retrag de pe toată linia frontului. Câți kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei au cucerit trupele ruseşti în acest an?
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că trupele ruseşti au capturat 547 de kilometri pătraţi de teritoriu în Ucraina în acest an, iar în prezent forţele ucrainene se retrag pe toată linia frontului, relatează TASS.
Pierderile totale ale Forţelor Armate ale Ucrainei (AFU) de la începutul anului 2024 au depăşit 111.000 de oameni şi 21.000 de unităţi de arme şi echipamente militare, a spus Şoigu într-o conferinţă de presă.
Ministrul rus susţine că SUA şi aliaţii au cerut Ucrainei să reţină cu orice preţ ofensiva rusă, în urma căreia pierderile zilnice ale Kievului în aprilie au crescut la 1.000 de militari.
De la începutul anului, trupele ruseşti au preluat controlul asupra a 547 de kilometri pătraţi de teritoriu în noile regiuni ruseşti. În ultimele două săptămâni, forţele armate ruse au eliberat trei aşezări din Doneţk - Novobahmutovka, Semenovka şi Berdîci.
UPDATE 13:20 - Kremlinul: Ultimele declaraţii ale lui Macron privind Ucraina sunt parte a unei "tendinţe periculoase"
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris vineri comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în Ucraina ca făcând parte dintr-o "tendinţă foarte periculoasă", relatează Reuters.
Într-un interviu acordat săptămânalului britanic The Economist, Macron nu a exclus trimiterea de trupe franceze în Ucraina în anumite circumstanţe, poziţie pe care o mai exprimase şi în trecut.
"...Aceasta este o declaraţie foarte importantă şi foarte periculoasă", a spus Peskov într-un briefing. "Franţa, prin şeful statului, continuă să vorbească despre posibilitatea implicării sale directe, pe teren, în conflictul din Ucraina", a adăugat el.
UPDATE 13:18 - Rusia: FSB anunță că a ucis un agent ucrainean care plănuia să atace instalații militare
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat vineri că a ucis un agent ucrainean care plănuia să atace instalaţii militare şi energetice din regiunile Moscova şi Sankt Petersburg, transmite EFE.
Potrivit notei emise de FSB, bărbatul de 48 de ani a ajuns în Rusia în luna martie din Lituania.
Presupusul agent al serviciilor secrete ucrainene avea cetăţenie rusă şi era căutat de justiţia acestei ţări în cadrul unui dosar penal pentru trafic de explozibili, se arată în nota oficială.
Forţele de securitate ruse au încercat să-l aresteze pe bărbat în regiunea Moscovei, dar individul a fugit "după ce a opus rezistenţă armată".
A doua tentativă de arestare a avut loc în regiunea Leningrad, unde bărbatul s-a opus din nou arestării, dar de această dată "a fost neutralizat".
UPDATE 12: 20 - Un rus, condamnat la 15 ani de închisoare pentru incendierea unui centru de recrutare pentru războiul din Ucraina
Un cetăţean rus a fost condamnat vineri la 15 ani de închisoare de către un tribunal militar pentru că a incendiat un centru de recrutare din oraşul Habarovsk, în estul îndepărtat al Rusiei, a relatat agenţia oficială rusă RIA Novosti, citată de EFE și preluată de Agerpres.
Potrivit sentinţei, bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost găsit vinovat de infracţiunile de terorism, vandalism, huliganism, profanare de morminte şi dezonoare adusă drapelului naţional.
Ancheta a stabilit că acuzatul, care se opunea recrutărilor pentru a lupta în campania militară rusă din Ucraina, a incendiat, toamna trecută, cu două cocteiluri Molotov biroul de recrutare din cartierul Industrialni din Habarovsk.
Oficiali ai centrului au fost răniţi în atac, care a provocat pagube considerabile clădirii.
În plus, instanţa militară a considerat că a fost dovedit că acuzatul a pictat simboluri "care semănau cu cele naziste" pe steaguri ruse amplasate pe mormintele soldaţilor căzuţi în Ucraina.
UPDATE 12:37 - Franţa estimează că 150.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina
Ministrul francez de externe Stéphane Séjourné a vorbit cu ziarul independent rus Novaia Gazeta, care are redacţia în Europa după ce a fost interzis în Rusia, şi a dezvăluit că estimările franceze privind pierderile suferite de ruşi de la începutul invaziei în Ucraina se ridică la 150.000 de morţi, relatează BFMTV.
"Eşecul militar al Rusiei este deja prezent. Estimăm pierderile militare ruseşti la 500.000, dintre care 150.000 de morţi", a declarat Stéphane Séjourné, ministrul francez de externe, în interviul publicat vineri de ediţia europeană a ziarului rus independent Novaia Gazeta. "De ce toate acestea? Se poate rezuma în două cuvinte: pentru nimic", a adăugat el.
Estimarea franceză a numărului de morţi ruşi este puţin mai mică decât cea dezvăluită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky în februarie, când a anunţat că 180.000 de soldaţi ruşi au murit în cei doi ani de război.
UPDATE 10:00 - Ucraina ar putea ajunge în cele din urmă la negocieri cu Rusia, admite un oficial al serviciilor secrete ucrainene
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins în repetate rânduri orice discuţii cu Kremlinul, semnând inclusiv un decret în 2022 prin care declara oficial "imposibilă" orice negociere atât timp cât la conducere se află Vladimir Putin.
Generalul Vadim Skibiţki, numărul doi în cadrul Direcţiei de informaţii a armatei ucrainene (GUR), a declarat pentru revista The Economist că discuţiile vor fi necesare la un moment dat, aşa cum se întâmplă în orice război.
"Generalul Skibiţki spune că nu vede cum ar putea Ucraina să câştige războiul doar pe câmpul de luptă. Chiar dacă ar fi capabilă să împingă forţele ruseşti înapoi la graniţele sale - o perspectivă din ce în ce mai îndepărtată - acest lucru nu ar pune capăt războiului", scrie revista The Economist.
"Astfel de războaie se pot încheia doar prin tratate", spune generalul ucrainean.
În prezent, ambele părţi încearcă să obţină "poziţia cea mai favorabilă" înaintea unor eventuale discuţii. Dar se presupune că negocieri serioase nu vor putea începe decât cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2025, precizează The Economist.
UPDATE 6:20 - David Cameron a vizitat Kievul şi doreşte să strângă mai multe fonduri pentru Ucraina
Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a vizitat joi Kievul şi a anunţat intenţia Regatului Unit de a-şi reuni partenerii luna viitoare pentru a strânge fonduri cu scopul de a răspunde nevoilor militare ale Ucrainei, au anunţat serviciile sale, notează AFP.
Vizita lui David Cameron a avut loc la o săptămână după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunţat un ajutor suplimentar de 500 de milioane de lire sterline (584 de milioane de euro) pentru a ajunge la trei miliarde de lire pe an (3,5 miliarde de euro), precum şi furnizarea de noi muniţii.
Acestea includ bombe ghidate cu precizie, rachete de apărare aeriană şi echipamente pentru 100 de echipe mobile de apărare aeriană pentru a permite Ucrainei să doboare drone şi rachete ruseşti, potrivit diplomaţiei britanice.
La Kiev, David Cameron s-a întâlnit printre alţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Denis Şmîhal şi omologul său Dmitro Kuleba, potrivit Ministerului britanic de Externe.
UPDATE 4:10 - Cum evaluează spionajul american războiul din Ucraina și relația cu China
Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că evoluţiile interne şi internaţionale tind să îi fie favorabile şi probabil că va continua cu tactici agresive în Ucraina, aşa că este puţin probabil ca războiul să se încheie prea curând, a declarat joi oficialul american cu rangul cel mai înalt din domeniul informaţiilor, Avril Haines, care a fost audiată în Comisia pentru serviciile armate din Senatul SUA, relatează News.ro citând Reuters.