Acceleratorul de particule de la Geneva conduce de departe în clasament, deşi încheie anul în reparaţii. A funcţionat doar două săptămâni, până când o scurgere de heliu a dat peste cap planurile savanţilor de la Geneva, printre care se află şi 50 de români, care visau să descopere secretele materiei şi energiei.
Pe locul doi, s-a clasat sonda Phoenix, care a ajuns pentru prima oară în istorie, la Polul Nord al planetei Marte. A urcat pe podium şi un proiect de bacterie, pe care a creat-o pe hârtie unul dintre cei doi savanţi, care au descifrat harta genomului uman. Pasul doi: cercetătorul vrea să-i insufle şi viaţă.
Pe locul patru în top se află plimbarea spaţială efectuată anul acesta, pentru prima oară în istorie, de un astronaut chinez. Din spaţiu ajungem în Congo. Pe locul cinci, se îngrămădesc 125.000 de gorile de munte. Exemplarele, dintr-o specie aflată pe cale de dispariţie, sunt de fapt de două ori mai multe decât credeau savanţii până acum.
Din nou în cosmos. Pe locul şase, 45 de noi planete, descoperite de un astronom elveţian. Sunt urmate de materialele, care fac obiectele invizibile, pentru că nici nu absorb, nici nu reflectă lumina. Pe opt, direct din Jurassic Park, un mamut lânos, a cărui hartă a genomului a fost reconstituită în proporţie de 80%. Din 3 miliarde de secvenţe ADN.
Pe nouă, e o descoperire, care nu le face deloc cinste americanilor. 25% dintre ei nu se pricep deloc la ştiinţă. Pe zece, se află prima familie. La propiu. Mai exact, rămăşiţele unui bărbat, unei femei şi copilului lor, descoperite într-un mormânt, de acum 4.600 de ani.