Există legături nebănuite între temperatură şi recentele conflicte, arată un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Potrivit Tree Hugger, până în 2030, numărul acestora se va dubla.
Cei mai sensibili la schimbările de temperatură par a fi agricultorii, asta cu atât mai mult cu cât majoritatea populaţiei sărace din ţările africane depinde de culturile agricole. Orice schimbare de temperatură afecteză imediat recoltele, iar cei mai dezavantajaţi au mai multe motive să pună mâna pe arme pentru a protesta, susţine Edward Miguel de la Universitatea din California.
Anii mai călduroşi s-au dovedit, de altfel, mai prielnici războaielor în Africa. În perioada 1980 - 2002, războaiele civile au fost mai frecvente în anii mai secetoşi: creşterea temperaturii normale cu 1 grad Celsius a dus la o sporire a conflictelor cu aproape 50%.
Până în 2030, când temperaturile medii vor creşte cu peste 1 grad Celsius, se estimează că aproape 400.000 de oameni din Africa vor cădea victime războaielor civile. Recomandarea lui Miguel este ca ţările africane să fie ajutate să se adapteze la schimbarea climatică, inclusiv prin dezvoltarea unor varietăţi de culturi mai puţin sensibile la temperaturi extreme.