Cannes Lion nu reprezintă doar o un simplu concurs în cadrul căruia sunt decernate premii. Evenimentul este, în primul rând, un prilej ca reprezentanţi din industria publicitară mondială să se întâlnească şi, după cum spun mulţi din domeniu, să stabilească tendinţele importante pentru anul în curs.
În cadrul săptămânii dedicate festivalului vor avea loc aproximativ 50 de seminarii, 21 de workshop-uri, vor fi proiectate mii de spoturi, zeci de mii de reclame out-door şi printuri şi vor fi prezentate multe alte creaţii, care aparţin, într-un fel sau altul, vastului domeniu al publicităţii şi comunicării în general. Printre temele care vor fi luate în discuţie se numără "Viitorul spoturilor TV" şi "Inovaţiile în publicitatea video din mediul online".
Agenţiile din România s-au înscris la Cannes Lions cu peste 70 de lucrări, mai puţine însă faţă de anul trecut, când au participat cu 97 de lucrări. De altfel, anul 2008 a reprezentat, pentru industria de publicitate din România, un adevărat salt în ceea ce priveşte numărul de lucrări înscrise la festivalul Cannes Lion, având în vedere faptul că, în 2007, agenţiile de publicitate autohtone s-au înscris doar cu 43 de lucrări.
Anul acesta, conform datelor furnizate de organizatorii festivalului, agenţiile din România au înscris cele mai multe lucrări - 22 - la categoria “Press”, cu 14 mai puţin faţă de anul trecut. Pe locurile următoare, ca număr de înscrieri se află categoria “Outdoor” (14 lucrări), “Media” (10 înscrieri) şi PR - 8 înscrieri. Agenţiile româneşti au mai înscris lucrări la categoria “Film” (7 lucrări), “Radio” şi “Cyber” (câte patru lucrări la fiecare categorie), două înscrieri la categoria “Direct” şi câte o lucrare înscrisă la categoriile “Design”, “Titanium” şi “Promo”.
Înscrierea unei lucrări la categoria "Promo" reprezintă o premieră pentru România, având în vedere faptul că nici în 2007 şi nici în 2008 nu au existat agenţii româneşti care sa-şi înscrie campanii promoţionale.
La fel ca în cazul României, la nivelul întregii competiţii s-a înregistrat o scădere semnificativă - de aproximativ 20% - a numărului de participări faţă de situaţia înregistrată în 2008.
Astfel, anul acesta numărul de înscrieri a ajuns la 22.652, din 86 de ţări, în vreme ce în 2008 numărul de înscrieri a fost de 28.284.
Istoricul festivalului de publicitate de la Cannes reflectă evoluţiile din industrie. Povestea acestui eveniment a început în anii '50, când s-a decis investirea în reclamele din cinematografie şi s-a format asociaţia londoneză Screen Advertising World Association. Pentru promovare, s-a hotărât organizarea unui festival anual, la care să participe potenţiali clienţi. Prima ediţie s-a desfăşurat la Veneţia, în 1954
Cea de-a 56-a ediţie a Cannes International Advertising Festival se va desfăşura între 21-27 iunie. Printre invitaţii festivalului se numără secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan şi managerul de campanie al lui Barack Obama, David Plouffe.