"Universitatea suntem noi: diferiţi, de vârste si capacităţi diferite; listele de lucrări ale unora sunt mai impresionante, ale altora conţin "doar" câteva manuale si zeci de comunicări stiinţifice. Pe toţi, însă, împroşcarea cu noroi ne atinge în aceeasi măsură, fiindcă "cel care îmi fură bunul nume îmi fură sufletul".
"Brutal, grobian, fără discriminare, prin gurile abonaţilor la şezătorile de seară organizate la nişte canale de televiziune am auzit săptămânile acestea cum se terfeleşte un sistem de învăţământ care încearcă să vină în întâmpinarea nevoilor societăţii zilelor noastre", spun profesorii de la "Spiru Haret".
"Universitatea suntem noi toţi. Spiru Haret, A. I. Cuza, D. Cantemir, N. Titulescu sunt nume dincolo de care e vorba de "cei ca noi". Cei care i-au avut profesori pe Călinescu, Vianu sau Papu, cei care dau generaţii după generaţii de intelectuali si specialisti. Cei care şi-au văzut cinstea mânjită de etichete ca „diplome false”, învăţământ care pregăteşte nişte „neica nimeni”, un „Caritas al diplomelor”, „corp didactic de adunătură”", se mai arată în apel.
"Mâine poate veţi fi dumneavoastră obiectul unor atacuri nedrepte, care neagă din start diferenţele, şi nu disting între buni si răi, cinstiţi sau corupţi. Ne adresăm celor ca noi, universitarilor tăcuţi care au oroare sau trac sau silă să apară pe micile ecrane ori să scrie la gazetă cu întrebarea: dacă mâine ministerului „îi căşună” pe universitatea mea?"", scriu cadrele didactice în apel.
Profesorii de la Spiru Haret mai scriu că aşteaptă ca ministrul Educaţiei să îşi nuanţeze discursul public şi să-l apropie de cel academic, practicat la catedră.
Documentul profesorilor se încheie cu un apel la nuanţă, la ponderaţie şi la adevăr.