Marius Vlădoianu era procuror la parchetul Tribunalului Dolj. El a susţinut în instanţă că Serghei Gorbunov ar trebui lăsat în libertate ca să se trateze pentru glaucom. Pe baza certificatului medico-legal, Gorbunov a fost eliberat din arest în primăvara lui 2006, iar procurorul de şedinţă nu a atacat decizia judecătorului. Gorbunov a fost recuperat după un an şi jumătate dintr-un supermarket din Braşov, în timp ce poliţiştii îl cautau pe autorul jafului armat din Braşov, soldat cu moartea a două persoane.
Procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a fost acuzat de CSM de abateri disciplinare constând în exercitarea funcţiei cu rea-credinţă.
Este a doua decizie de excludere a unui magistrat din cazul Gorbunov. Maria Nicola, judecătoarea care l-a eliberat pe Serghei Gorbunov, a fost exclusă din magistratură prin decizia de pe 29 aprilie a CSM.
Toţi ceilalţi magistraţi cercetaţi de CSM în acest caz au fost revocaţi din funcţiile de conducere. În data de 5 februarie, procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, adjuncta Tena Moraru şi şeful Secţiei Judiciare, Ioana Sandu, au fost revocaţi, prin decizia Secţiei pentru procurori a CSM. Tot atunci, au fost revocaţi preşedintele Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, şi preşedintele Secţiei penale, Dan Iulian Năstase.
Ulterior, pe 11 februarie, Secţia pentru judecători a CSM a decis revocarea preşedintelui Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, şi a vicepreşedintelui Dumitru Stanciu, ca urmare a deficienţelor din cazul Serghei Gorbunov.
Tribunalul Dolj a fost instanţa care a decis eliberarea pe motive medicale a lui Gorbunov, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj nu a atacat această decizie. Tribunalul Braşov a fost instanţa de executare în cazul Serghei Gorbunov şi a decis condamnarea la 15 ani de închisoare a acestuia.
Şeful CSM, Virgil Andreieş, a declarat, pe 2 februarie, că judecătorii au dat soluţii diferite în cazul Serghei Gorbunov în ceea ce priveşte întreruperea pedepsei pe motive medicale. "Avem o problemă foarte gravă de practică neunitară la nivelul Secţiei penale a Tribunalului Dolj, care în trei dosare cu acelaşi obiect a dat trei soluţii diferite", a spus şeful CSM.
De asemenea, el a afirmat că procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj au făcut recurs într-un dosar, iar în altul nu.
Inspecţia Judiciară a constatat, spunea Andreieş, grave deficienţe la Biroul de executări penale al Tribunalul Braşov, care este instanţa de executare în cazul Gorbunov.
Astfel, Gorbunov a făcut trei cereri de întrerupere a pedepsei pe motive medicale. Prima cerere a fost făcută în 2007, pe motiv de nevralgie intercostală şi furunculi, şi i-a fost respinsă lui Gorbunov la Tribunalul Dolj. A doua a fost depusă pe 10 ianuarie 2008 şi de asemenea i-a fost respinsă în primă instanţă în martie 2008. La recurs, Curtea de Apel Craiova a decis, în octombrie 2008, să respingă cererea, pentru că Gorbunov era deja eliberat.
Asta pentru că, pe 15 ianuarie 2008, Gorbunov a făcut aceeaşi cerere de întrerupere a pedepsei, bazată pe aceeaşi expertiză medicală. Urmare a acestei cereri, pe 5 mai 2008, Tribunalul Dolj, prin magistratul Maria Nicola, a decis eliberarea lui Gorbunov pentru a se opera de glaucom.
Decizia din 5 mai a rămas definitivă, pentru că nu a fost atacată de procurori.
Potrivit CSM, Biroul executări penale din Tribunalul Braşov nu a luat măsuri pentru reîncarcerearea condamnatului, după ce expirase perioada de trei luni de întrerupere a pedepsei.
Procurorul de şedinţă, Marius Vlădoianu, cel care nu a atacat decizia de întrerupere a executării pedepsei lui Serghei Gorbunov este cercetat de DNA, sub suspiciunea că ar fi luat mită de la infractori trimişi în judecată la Tribunalul Dolj, a scris ziarul "Cotidianul". Totuşi, DNA a informat, în februarie, că procurorul Vlădoianu "nu are calitatea de învinuit sau inculpat în niciun dosar penal aflat pe rolul DNA".
Două persoane au fost împuşcate, pe 29 ianuarie, şi o alta, rănită, în faţa unei case de schimb valutar din Braşov.
Serghei Gorbunov a fost reţinut de poliţişti, pe 31 ianuarie, împreună cu un alt bărbat - Adrian Marius Berceanu - cu care se afla la un supermarket din Braşov. Berceanu a fost lăsat, însă, să plece de anchetatori, deoarece nu au găsit indicii care să dovedească faptul că ar fi luat parte la atac.