La termenul de joi reprezentanţii Guvernului au susţinut că Aurelian Bondrea nu este recunoscut ca rector în relaţia cu Ministerul Educaţiei. Aceştia susţin că acţiunea nu ar fi valabilă, pentru că a fost semnată în numele Universităţii de către Bondrea. Mandatele avocaţilor au fost semnate tot de Bondrea, au mai arătat reprezentanţii Guvernului.
Ministerul Educaţiei a fost de acord cu susţinerile Guvernului.
Pe 11 august, avocaţii "Spiru Haret" trebuie să aducă dovezi privind calitatea de rector şi de preşedinte a lui Bondrea.
Reprezentanţii Universităţii "Spiru" Haret susţin, în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, că prin HG 749/2009, a cărei suspendare o cer în instanţă, Guvernul le-a încălcat dreptul la proprietate şi dreptul la autonomie universitară. De asemenea, reprezentaţii USH au cerut suspendarea executării HG pe motiv că "se încalcă principiul constituţional al autonomiei universitare şi dreptul fundamental al oricărei persoane la respectarea proprietăţii private".
Mai mult, în acţiune se precizează că, prin aceeaşi hotărâre de guvern, se încalcă drepturile obţinute în urma acreditării "Spiru Haret" ca universitate particulară. În urma acreditării prin Legea 443/2002, universitatea are dreptul să stabilească organizarea "fiecărui ciclu universitar de zi, seral, cu frecvenţă redusă sau la distanţă".
Spiru Haret îi cere ministrului Ecaterina Andronescu să înceteze atacurile publice asupra universităţii
Toate diplomele de licenţă şi titlurile universitare acordate de Universitatea "Spiru Haret" (USH) sunt legale, iar instituţia de învăţământ îi cere ministrului Ecaterina Andronescu să înceteze atacurile publice asupra universităţii, a declarat, pe 24 iulie, rectorul Aurelian Bondrea.
Potrivit rectorului de la "Spiru Haret", instituţia pe care o conduce are peste 50 de specializări, dintre care 95% sunt acreditate, iar restul, autorizate.
Potrivit datelor centralizate de minister, Universitatea "Spiru Haret" a solicitat, în ultimii şapte ani, eliberarea a 147.000 de diplome, numărul documentelor cerute crescând în fiecare an, de la 5.700 în 2003, la nu mai puţin de 56.000 anul acesta. Numărul diplomelor ilegale, estimat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) la peste 40.000, va fi stabilit cu exactitate la finalul controlului demarat de minister la "Spiru Haret".
Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1991 şi a dobândit primele acreditări pentru învăţământ la zi în 2002. Până în prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolvenţi.