Potrivit regizorului Ciprian Alexandrescu, preşedintele IIFF, acest festival se deosebeşte de festivalul de la Cluj, TIFF, prin trei vectori importanţi: echipa organizatorică, selecţia din cadrul festivalului şi programele paralele prin care se încurajează filmele româneşti.
Festivalul de la Iaşi va fi un eveniment de tip generalist structurat în opt secţiuni, printre care se numără şi competiţia filmelor de lung metraj, de scurt metraj, de tip documentar şi de animaţie.
În cadrul IIFF vor fi acordate premii în bani, trofeul IIFF "Zimbrul de Aur" fiind de 20.000 euro, cel mai bun lung metraj va fi premiat cu 10.000 euro, cel mai bun scurt metraj cu 3.000 euro şi echipamente şi logistică pentru următorul film, iar cel mai bun documentar cu 5.000 euro.
De asemenea, se vor acorda premii speciale şi menţiuni pentru toate secţiunile, premiul publicului, cel mai bun film ALT-FEL şi premiul pentru întreaga carieră cinematografică care va fi acordat unei personalităţi a cinematografiei internaţionale.
IIFF va debuta în luna aprilie cu programul CineFAN care este, potrivit organizatorilor, un proiect educaţional de cultură cinematografică cu o componentă locală - în oraşul Iaşi - şi una naţională.