Criticii premiilor Nobel pentru Pace au acuzat de-a lungul timpului persoanele cu o moralitate pusă sub semnul întrebării care au primit distincţia Academiei Suedeze. REALITATEA.NET vă prezintă o listă a celor mai contestaţi laureaţi.
Henry Kissinger
Secretat de Stat la acea vreme, americanul a fost recompensat în 1973 pentru efortul de a pune punct războiului din Vietnam. Kissinger ar fi trebuit să împartă premiul cu negociatorul nord vietnamez Le Duc Tho, care a refuzat însă să accepte distincţia. Criticii lui Kissinger au spus că războiul din Vietnam a reînceput după câţiva ani şi s-a sfârşit cu victoria nordului, notează Financial Times. Norvegienii au aruncat chiar cu bulgări de zăpadă înspre Kissinger în momentul în care acesta a ridicat premiul.
Aung San Suu Kyi
Eforturile lui Aung San Suu Kyi de a păstra democraţia în Burma au fost răsplătite în 1991 cu Nobel. După ce a câştigat alegerile din Burma în 1990, ea a petrecut însă 14 din ultimii 19 ani în arest la domiciliu. Condamnarea pe care o ispăşeşte în continuare o va împiedica să participe la alegerile din 2010. "Premiul Nobel este cea mai distinctă acoladă care poate fi acordată cuiva în semn de respect", declară pentru Reuters Metta Spencer, editor la Peace Magazine.
Yasser Arafat, Shimon Peres şi Itzhak Rabin
În 1994 cei trei lideri au luat un Nobel pentru eforturile depuse pentru pacea din Estul Mijlociu. Au urmat însă ani de negocieri blocate şi vărsare de sânge. După anunţarea premiului, o serie de demonstraţii au izbucnit în Israel, iar unul dintre juraţii Nobel a demisionat motivând că trecutul violent al lui Arafat nu-l califică pentru un astfel de premiu.Într-un interviu din 2002, premierul israelian Benjamin Netanyahu a caracterizat momentul drept unul dintre cele mai penibile momente din istoria premiilor.
Kim Dae Jung
Preşedintele sud coreean a fost recompensat cu Nobel în 2000 pentru activitatea sa de apărare a democraţiei şi a drepturilor omului în Coreea de Sud, dar şi pentru încercările de reconciliere cu Coreea de Nord. Până şi azi însă relaţiile dintre cele două ţări rămân tensionate datorită programului nuclear al nordicilor.
Al Gore
Fostul vice-preşedinte SUA a primit acum doi ani premiul Nobel pentru Pace, în calitate de reprezentant al Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei. O serie de purişti Nobel au protestat însă faţă de decizia Academiei Suedeze de a renunţa la tradiţie şi a premia pentru prima dată un activist în domeniul mediului.